Februárban 2,7 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adat hét százalékos növekedést mutat a tavalyi szökőnap miatt.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,4 százalékkal emelkedett. Januárban, amikor kettővel több munkanap volt, 6,5 százalékos volt a kibocsátás növekedése és 1,6 százalékos a kiigazított mutató – derül ki a KSH adataiból.  

Az ipar belföldi értékesítése 1,1 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A vegyipar eladásai 28,4 százalékkal, a textil-, ruha- és bőriparé 11,2 százalékkal, az élelmiszeriparé 6,2 százalékal csökkent. Ezzel szemben a járműgyártás belföldi értékesítései 5,3, a gépeladások 20,7, a számítástechnikai termékeké 29,6 százalékkal haladták meg a tavaly februárit.

Az ipari export volumene 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a járműgyártás kivitele 1,3 százalékkal emelkedett, a számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 0,6 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerexport 1,9 százalékkal, a gyógyszergyártás kivitele 3,5 százalékkal maradt el a tavaly februári értéktől. Ezzel szemben a gépexport 4,9 százalékkal magasabb lett. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,6 százalékkal emelkedett a múlt év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,7 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműipar belföldi rendelésállománya 0,4 százalékkal, a villamos berendezéseké 3,4 százalékkal mérséklődtek, a gyógyszeripar új megrendelései  0,7 százalékkal, a gépiparé pedig 2,8 százalékkal emelkedtek tavaly februárhoz képest. Az új exportrendelések 1,1 százalékkal nőttek.

Az összes rendelésállomány 2,4 százalékkal meghaladta a 2016. februárit. A belföldi megrendelések 8,9 százalékkal emelkedtek ezen belül a gépipar megrendelései 40,8, a villamos berendezéseké 32,1 százalékkal emelkedtek, a járműipar belföldi rendelésállománya viszont 7,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

Az export rendelések 2,0 százalékkal nőttek, ebből a járműipar rendelései 3,2, a gépiparé 7,3 százalékkal, a villamos berendezéseké pedig 9,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai eszközökre viszont 5,5 százalékkal kevesebb rendelés volt, mint tavaly januárban. Az év első két hónapjában az ipari termelés 4,5 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2 százalékkal, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 3,2 százalékkal nőtt. Az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt január-februárban. (MTI)