A Vodafone országszerte beindította a keskenysávú (Narrowband-NB) IoT szenzorok hálózatát, az új, vezeték nélküli technológia nehezen hozzáférhető helyeken is képes összekapcsolni az okoseszközöket.

A szolgáltatás bevezetése a Vodafone csoport közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT (Internet of Things – a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása) hálózatfejlesztésének része, amely tíz európai országban, köztük Magyarországon valósul meg. A bázisállomások száma augusztus végéig várhatóan kétezer fölé nő – írták. A technológia a meglévő mobilhálózatra épül, így a hagyományos mobilhálózatokkal szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie, de annál jóval alacsonyabb eszközköltség mellett. A hálózat korábban lefedetlen – például bázisállomásoktól távoli, változatos domborzatú – területeken, de akár föld alatt és beltéren is jó lefedettséget biztosít.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: az NB-IoT hálózat – vagyis a szenzorok hálózata – kis mennyiségű adatot tud nagy lefedettséggel továbbítani, így cellánként akár 10 ezer eszközt is ki tud szolgálni. Mivel a szenzorok a felhasználó által megadott időközönként ellenőrzik környezetüket, ezért energiával el nem látott területeken, elemmel akár 5 évig is működőképesek. A nagy jelerősség miatt pedig földfelszín alatti tereptárgyakból, garázsokból, közmű aknákból is tudnak jelet biztosítani. A különleges mobilkommunikációs technológián alapuló hálózat másik nagy előnye, hogy költséghatékonyan telepíthető és üzemeltethető.

Az NB-IoT-val új felhasználási lehetőségek lesznek elérhetőek: okosvárosok, okosépületek, vagy akár okosmérőórák, a szenzorok segítségével nyomon követhető az eszközök, felszerelések, járművek, vagy a szállított áru helyzete és állapota egyaránt.

A Vodafone Magyarország kiemelt figyelmet fordít az IoT fejlesztésekre, amelyek javítják a városi élet működését és minőségét. Ennek egyik Magyarországon is alkalmazott példája az okosparkolási megoldás. A parkolóhely állapotát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, erről pedig a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve – írták.

A szolgáltatás előnyeit a vállalkozások tesztcsomag igénylésével próbálhatják ki, de a telepítésben és az üzemeltetésben a Vodafone szakemberei is segítséget nyújtanak.

(Forrás: MTI, Vodafone)