Még legalább egy évtizednek kell eltelnie míg az ivóvíz-szolgáltatás minősége eléri az uniós átlagot Romániában.

Hatalmas különbség van az ivóvíz- és csatornarendszerek kiépítésére vonatkozó, százalékban kifejezett mutatók és a területi lefedettségről szóló adatok között – mondta a Krónikának Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke.

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának korábbi vezetője emlékeztetett: a román hatóságok az uniós csatlakozáskor vállalták, hogy tíz év alatt felzárkóztatják az országot egy átlagszintre, ezt a vállalást azonban nem sikerült teljesíteni.

Tíz évvel ezelőtt a jó minőségű ivóvízhez a lakosság 57-58 százaléka fért hozzá, viszont a csatornázás ettől nagyon elmaradt, mindössze 15 százalékban volt kiépülve, ami jelentős környezetvédelmi problémákat okozott.

A 600 ezer lakosú Bihar megyében 200 ezren Nagyváradon, 400 ezren vidéki településeken élnek. A legfrissebb felmérés szerint a falusi lakosság alig 50 százaléka jut hozzá minőségi vezetékes ivóvízhez.

A vezetékes vizet folyamatosan ellenőrzik, sőt az önkormányzatok felkérésére a közkutak vizét is, ha azt többen használják a településen. A magánkutak vizének ellenőrzéséért a tulajdonosnak fizetnie kell. Átlag 230 lejbe kerül az elemzés, ezt általában drágállják, ezért nincs túl nagy érdeklődés.