Magyarország, a magyar gazdaság versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa, éppen ezért az alkotó, értékteremtő ember a magyar nemzet legnagyobb értéke – hangsúlyozta Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter erről az ünnepségen beszélt, melyen augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át.

„Ma olyan tudósokat, kutatókat, tanárokat, tisztségviselőket, mesterembereket és üzletembereket ismerünk el, akik a tudományos, a közszolgálati és az üzleti élet változatos területein kiemelkedő eredményeket értek el” – mondta a miniszter a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat, a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat, a Magyar Arany, Magyar Ezüst, Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat elismerések, a Prometheus-díj és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadása előtt.

A kormány számára fontos a magyar tehetségek hatékony támogatása, ezért 2020-tól már a GDP 1,8 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre és innovációra – tette hozzá Palkovics László.

Az állami kutatási intézményrendszer átalakításával egy új struktúra jöhet létre szavai szerint, amely a kutatás szabadságának megőrzése mellett támogatja az együttműködést az egyetemekkel és az üzleti vállalkozásokkal, ugyanakkor ösztönzi a versenyszellemet és az innovációt. Az átalakításoknál jól működő külföldi modelleket vettek alapul – jegyezte meg.

Palkovics László elmondta, ezeknek a céloknak a megvalósítását segíti a szerdán bejelentett kormánydöntés, amelynek értelmében a felsőoktatás szeptember 1-jével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. „Ezáltal egy kézbe kerül a szakképzés, a felsőoktatás, az innováció és a kutatás, így jobban ki tudjuk használni a területek közti szinergiákat”. Ez az új struktúra pedig hozzájárul majd az egyetemi kutatótevékenység megerősítéséhez, „ugyanakkor új teret nyit számunkra az innovációs és kutatás-fejlesztési ökoszisztéma szereplői közötti együttműködés támogatására”.

Mindez támogatja a kormány törekvését a magyar felsőoktatás, a magyar vállalkozások, a magyar gazdaság és Magyarország versenyképességének növelésére, mert az ország sikeressége hosszú távon csak így biztosítható – mondta.

„Az 54 díjazott azt üzeni a világnak, hogy Magyarországnak van tudása, tehetsége és ereje is – tette hozzá.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: Botár Gergely)