Európai uniós támogatás nélkül mintegy 400 millió forintos beruházással növeli szőlőfeldolgozó és erjesztő kapacitásait a Varga Pincészet az idei évben.

A cég tájékoztatása szerint a badacsonyörsi, a feldebrői és az olaszliszkai pincészeteikben több mint 20 ezer tonna szőlőt terveznek feldolgozni, és növelni szeretnék az értékesítést is.

A Varga Pincészet szerint a Magyarországon ritkán tapasztalható hosszú és intenzív kánikula némileg visszavetette a fejlődésben a szőlőket. A növénynek most, az intenzív vegetációs szakaszban 8 és 30 Celsius fok közötti hőmérséklet az ideális, ennél melegebb körülmények között a szőlő elzárja légcsere nyílásait, hogy csökkentse a folyadékvesztést, ezért a gyümölcs fejlődése, illetve érése lelassul.

A korábban megszerzett közel kéthetes fejlődési előny elveszett, de az ültetvényeket alapvetően a kánikula nem viselte meg. Egészségesek és vitálisak, így minden remény megvan egy mennyiségében és minőségében is kiemelkedő évjáratra.

Az elmúlt évben növelte árbevételét a Varga Pincészet, a cégcsoport konszolidált árbevétele 4,8 milliárd forint volt, szemben a 2013-as 3,6 milliárd forinttal. A cég adózás utáni eredménye tavaly megduplázódott, és elérte a 400 millió forintot.