Tíz éve nem látott szintre javult a magyar lakosság saját jövőbeli kilátásait mérő index, bár a mutató összességében még így is azt mutatja, hogy a családok pesszimistán ítélik meg helyzetüket. Ezzel szemben a vállalkozások bizakodók, bár sokan úgy látják, az állam magatartásának kiszámíthatatlansága megnehezíti a működést.

Januárban az üzleti szférában a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozásai javultak, az iparban és a kereskedelemben csak kissé, az építőiparban azonban jelentősen. Egyaránt erősödött a foglalkoztatási és az áremelési szándék. Most januárban ugyanakkor lényegesen több cégnek okozott növekedési gondot az állam magatartásának kiszámíthatatlansága, mint egy évvel korábban – derül ki a GKI Gazdaságkutatónak az Európai Unió támogatásával végzett felméréséből. 

Az ipari bizalmi index november óta emelkedik, de így is elmaradt tavaly nyári csúcspontjától. Az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált, a következő időszakra várté, valamint a készleteké javult, a rendelésállományoké – ezen belül az exportrendeléseké is – viszont romlott. Az építőipari bizalmi index több mint kétéves csúcsára került. A magasépítő cégek kissé, a mélyépítők számottevően derűlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is érezhetően javult decemberhez képest.

A kereskedelmi bizalmi index csak kissé emelkedett, s megközelítette nyári szintjét. Az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése javult, a készleteké romlott. A szolgáltatói bizalmi index januárban nem változott az előző év végéhez képest. Az általános üzletmenet megítélése kissé rosszabb lett, de a várható forgalmat kissé optimistábban látták a válaszadók.

A foglalkoztatási hajlandóság minden ágazatban erősödött decemberhez képest, s tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Ez utóbbi utoljára 1998 közepén volt ilyen kedvező. A szolgáltatások kivételével ugyancsak minden ágazatban – főleg a kereskedelemben – erősödött az áremelési szándék. Bár a válaszadók többsége még mindig változatlan árakra számít, az áremelést tervezőké az elmúlt hónapokban érezhetően emelkedett, az árcsökkenésre számítóké minimálisra esett. A fogyasztók inflációs várakozása viszont lényegében nem változott. A magyar gazdaság helyzetének megítélé- se minden ágazatban és a lakosság körében is hónapok óta javul.

A GKI fogyasztói bizalmi index az üzleti bizalmi indexhez hasonlóan januárban harmadik hónapja emelkedett. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük és megtakarítási képességük várható alakulását egyaránt jobbnak értékelték, mint decemberben. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét lényegében a decemberihez hasonlónak érzékelte.