Az Erste-csoport 50 millió eurós megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal osztrák, cseh, horvát, magyar, román, szlovák és szerb társadalmi célú vállalkozások finanszírozására.

Az Erste-soport mind a hét tagbankjával írt alá garanciamegállapodást az Európai Beruházási Alap (EBA) a szociális célú vállalkozások támogatására. A cél, hogy finanszírozást biztosítsanak a társadalmi célú vállalkozások számára a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) keretében. Az új finanszírozási megállapodás létrejöttét az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által nyújtott támogatás tette lehetővé. Az EFSI az Európai Bizottság Európai Beruházási Tervének központi pillére.

Az újonnan megkötött garanciamegállapodás lehetővé teszi az Erste-csoport helyi bankokból álló hálózata számára, hogy összesen 50 millió eurónyi hitelt folyósítsanak több mint 500 társadalmi célú vállalkozás részére az elkövetkezendő öt év során Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában.

Társadalmi vállalkozások és civil szervezetek részesülhetnek az alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett kínált, s az EU által támogatott hitelkeretből. A bankcsoport az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások szektorában működő, valamint a fogyatékkal élők, a társadalom perifériájára szorultak és a veszélyeztetett csoportok tagjait munkavállalóként alkalmazó innovatív, szociális fókuszú szervezetek számára biztosít finanszírozást.

„A társadalmi és pénzügyi kirekesztettség elleni harc jegyében az Európai Bizottság teljes mértékig elkötelezett a társadalmi befogadást támogató vállalkozások tevékenysége mellett – fogalmazott Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, a munkaerő képzettségéért és mobilitásáért felelős biztos. Az Erste-csoporttal kötött megállapodást mintegy 500 társadalmi célú vállalkozást támogat majd Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában, valamint Magyarországon is, ahol ez lesz az első ilyen megállapodás.

Az EaSI program keretében az Erste-csoporttal kötött garanciamegállapodásnak köszönhetően Európa-szerte hét ország fér hozzá a társadalmi célú vállalkozások számára kínált új finanszírozási lehetőséghez – mondta Pier Luigi Gilibert, az EBA vezérigazgatója. Az Erste-csoport a szóban forgó piacokon elért piacvezetői pozícióját és kiterjedt fiókhálózatát kiaknázva kínál finanszírozási megoldásokat a gyakran a forrásokhoz nehezen hozzáférő szociális célú vállalkozások számára.

„Meggyőződésünk, hogy a kelet-közép-európai régió folytatódó virágzásának kulcsa az, hogy a befogadást elősegítő növekedést és fenntartható fejlődést érjünk el. A társadalmi célú szervezetek igyekeznek megoldani társadalmunk legégetőbb problémáinak egyikét-másikát, s ezáltal is emberek életét változtatják meg és pozitív változást hoznak. A mi szerepünk az, hogy teljesítsük finanszírozási igényeiket annak érdekében, hogy növekedhessenek és még nagyobb hatást érjenek el a jövőben” – mondta Andreas Treichl, az Erste-csoport vezérigazgatója.

Hozzátette: „Üdvözöljük az Európai Unió részvételét a vállalkozások támogatásában, hiszen az EaSI garanciarendszere segítségével több társadalmi célú szervezetet tudunk megszólítani és finanszírozást kínálni számukra, amelynek révén növelni tudják kapacitásaikat. Az Ersténél nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést, és keményen dolgoztunk az elmúlt években azért, hogy bankjaink ma személyre szabott hitelt tudjanak kínálni a társadalmi célú vállalkozások és civil szervezetek számára”.

Az Európai Bizottság finanszírozásában és az Európai Beruházási Alap kezelésében működő EaSI garanciarendszer 2015. júniusában indult útjára. Az EBA nem nyújt közvetlen pénzügyi segítséget a vállalkozások számára, hanem helyi pénzügyi közvetítőkön – például mikrohitelezési, szociális finanszírozást nyújtó intézményeken és garanciavállalatokon keresztül, valamint az Európai Unió 28 tagállamában és az EaSI-programban közreműködő további országokban aktív bankok bevonásával – biztosít finanszírozási lehetőséget. Az említett pénzügyi közvetítők közvetlenül foglalkoznak az érdeklődőkkel annak érdekében, hogy az EaSI garanciaprogramja által kínált támogatás célba érjen.

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) célja, hogy támogassa az Európai Unió magasabb szintű foglalkoztatás, a megfelelő szociális védőháló, a társadalmi kirekesztés és szegénység elleni harc, valamint a munkakörülmények javítása irányában meghatározott célkitűzéseinek elérését. Az EaSI-program mikrofinanszírozásból és a társadalmi vállalkozások elérésből álló tengelye révén olyan pénzügyi közvetítők juthatnak támogatáshoz, amelyek vállalkozói mikrohiteleket kínálnak, valamint finanszírozást biztosítanak társadalmi célú vállalkozásoknak.

A cél a legfeljebb 25 ezer euró értékű mikrohitelekhez való hozzáférés bővítése, elsősorban a kiszolgáltatott rétegek és a mikrovállalkozások részére. Emellett az Európai Bizottság első ízben támogat társadalmi célú vállalkozásokat legfeljebb 500 ezer euró értékű beruházások biztosítása révén. A támogatásokat az EaSI garanciaprogramján keresztül biztosítják, ami lehetővé teszi a pénzügyi közvetítők számára, hogy olyan (potenciális) vállalkozásokat érjenek el, amelyek kockázati megfontolások miatt egyébként nem jutnának hitelhez.

A támogatás emellett az EaSI Capacity Building Investments Window [EaSI Kapacitásnövelő Beruházási Lehetőség] elnevezésű program keretében is rendelkezésre áll, amelynek célja a mikrohitelezést és a szociális célú vállalkozásokat fejlesztő pénzügyi közvetítők kapacitásainak megerősítése leginkább tőkebefektetéseken keresztül. Az Európai Bizottság az EBÁ-t választotta az EaSI-garancia és az EaSI Capacity Building Investments Window célba juttatására.

Emellett a bizottság megerősíti az Európai Stratégiai Beruházási Alap szociális célú vállalásait a mikrofinanszírozás és a szociális célú vállalkozások fejlesztése terén egyaránt. Az említett területek támogatására irányított összeg várhatóan (az EaSI-programban szereplő 193 millió euróról) összesen mintegy egymilliárd euróra bővül, ami további hárommilliárd euró járulékos beruházást hív életre.

A Európai Beruházási Alap (EIF) az Európai Beruházási Bank Csoport részeként működik. Elsődleges feladata európai mikrovállalkozások, valamint kis- és közepes vállalatok (KKV-k) támogatása azáltal, hogy finanszírozási lehetőségekhez segíti őket. Az EIF kifejezetten a szóban forgó piaci szegmens számára létrehozott kockázati és növekedési tőkéhez, valamint garanciatermékekhez és mikrohitelezési eszközökhöz kínál hozzáférést. Ebbéli szerepében az EIF az Európai Unió célkitűzéseinek megvalósulását segíti elő az innováció, a kutatás-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a növekedés és a munkahelyteremtés terén.