Ha a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor termelékenysége elérné a régió átlagát és közelítene a nagyvállalatokéhoz, akkor a jegybank becslése szerint ez 3-5 százalékkal növelné a magyar bruttó hazai terméket (GDP).

A magyar kkv-szektor termelékenyégét segíti egyebek mellett a vállalati nyereségadó mérséklése, a jövedelmek adóterhelésének csökkentése – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara által szervezett, A magyar külgazdaság helye a gazdaságpolitikában című konferencián. Úgy vélte, ebbe az irányba érdemes továbbmenni, az szja és a járulékok csökkentésére érdemes használni a költségvetési mozgástér egy részét. Lengyelországban még mindig sokkal alacsonyabb az adóterhelés.     

Kitért arra, hogy Magyarország hosszú távú felemelkedését nem az olcsó munkaerő biztosítja, az alacsony bérek termelékenységi hátrányt jelentenek, mert elvándorol a munkaerő. Hozzátette: a lakosság számához viszonyított elvándorlási arányban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az uniós tagállamok között. A felzárkózás egyik alapja a magasabb tudástőke megszerzése, azaz jól meg kell fizetni a mérnököket, fejlesztőket – mondta.     

Martonyi János egyetemi tanár, volt külügyminiszter hangsúlyozta: az Európai Uniónak stratégiai önállóságra van szüksége. Úgy vélte, ehhez kellenek a védelmi, katonai képességek is. Elmondta, világossá kell tenni, mit akar az integráció, nem pedig a külső hatásokra reagálni. Közölte, a fellépés eszközei adottak az unió számára a kereskedelempolitikában, most az amerikai időleges vagy látszólagos visszavonulással Ázsiában különleges lehetőséget kapott az integráció. Számos példa mutatja, hogy a gazdaságfilozófiai és fejlettségi különbségek, földrajzi távolság ellenére is tud kötni az unió kereskedelmi megállapodásokat – mondta.     

Palócz Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, a Kopint Tárki Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémája, hogy a kkv-k továbbra is nagyon kevéssé képesek exportálni. Számukra a belföldi felhasználás csökkenésekor az export lenne a mentőöv, de nem tudtak bővülni, részben termékeik vagy szolgáltatásaik alacsony versenyképessége, vagy a hiányzó piaci ismeretek miatt – mondta.    

Elmondta, hogy az utóbbi 10 évben nem volt jelentős változás a magyar export szerkezetében a diverzifikációt, keleti nyitást előtérbe helyező külgazdasági stratégia meghirdetése ellenére. Hozzátette, a kelet-közép-európai országok vannak az első hat helyen, 80 százalék körüli az Európai Unió részaránya az exportban. Ennek oka, hogy főleg innen áramlik jelentős külföldi működőtőke a régióba, ami az exportot lebonyolítja – mondta.     

Szép-Tüske Rita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külkereskedelmi főosztályának vezetője elmondta, az export bővülése idén sem áll meg, a várakozások szerint eléri a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd után. (MTI)