2016. március 9. szerda, 10:45
szociális jogok
Az Európai Bizottság bemutatta a szociális jogok európai pillérének első előzetes tervezetét és nyilvános konzultációt is indít a témáról.

Az Európai Bizottság március 8-án bemutatta a Juncker elnök által tavaly szeptemberben bejelentett kezdeményezésnek, a szociális jogok európai pillérének első előzetes tervezetét, és ezzel párhuzamosanszéles körű nyilvános konzultációt is indít a témáról a többi európai intézmény, a nemzeti hatóságok és parlamentek, a szociális partnerek, az érdekelt felek, a civil szervezetek, a tudományos élet képviselői és a polgárok véleményének megismerése érdekében. A kezdeményezés jelenleg az euróövezetre irányul, de a többi tagállamnak is lehetősége van csatlakozni hozzá. Az online konzultáció 2016 végéig fog tartani.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök így nyilatkozott: „Európa még ma is küzd a pénzügyi és államadósság-válságból adódó problémákkal, a szegénységgel, a társadalmi kirekesztettséggel, az egyenlőtlenséggel és a magas munkanélküliségi rátával. E problémák megoldása mellett más feladatunk is van: hozzá kell igazítanunk a szociális menetrendet és a szociális vívmányokat a 21. század gazdasági és társadalmi tendenciáihoz. A feladat összetettsége megkívánja, hogy minden érintett véleményét meghallgassuk, ezért széles körű konzultációt indítunk. A szociális jogok pillérét, amely a gazdasági és monetáris unió megerősítésének egyik eleme, az euróövezet országaira vonatkozóan tervezzük bevezetni. Mindazonáltal biztosítani fogjuk, hogy az euróövezeten kívüli tagállamok is teljes mértékben részt vehessenek a konzultációs folyamatban, és ha úgy döntenek, csatlakozhassanak a kezdeményezéshez.”

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és a mobilitásért felelős uniós biztos a következőket mondta: „A 21. század egyik legnagyobb kihívása az, hogy miként alkalmazkodjunk a munka világában bekövetkező változásokhoz. A globalizáció, a digitális forradalom és az új üzleti modellek korábban sosem látott mértékben változtatták meg a mindennapi munkavégzés mikéntjét. Fel kell készülnünk ezekre az új tendenciákra és fejleményekre, és meg kell próbálnunk befolyásolni őket. Fel kell tennünk magunknak a következő, alapvető jelentőségű kérdéseket: az uniós és tagállami szintű, tágabb értelemben vett szociális politikák kiállják-e a 21. század próbáját? Hogyan készíthetjük fel az európai szociális modellt a jövő kihívásaira? Válaszul az említett kérdésekre nyilvános konzultációt indítottunk; ezzel megtettük az első lépést a szociális jogok európai pillérének megteremtése felé.”

A szociális jogok európai pillére olyan alapelveket és szociális jogokat fog rögzíteni, amelyek hozzájárulnak az euróövezet munkaerőpiacának és jóléti rendszereinek megfelelő és tisztességes működéséhez.

Az elmúlt tizenöt év tapasztalatai azt mutatják, hogy akár egy-egy tagállamban fennálló, tartós egyenlőtlenségek is veszélybe sodorhatják az euróövezet egészének stabilitását. Mint azt az öt legnagyobb uniós intézmény elnökének „Az európai gazdasági és monetáris unió kiteljesítése” című jelentése is hangsúlyozta: ahhoz, hogy az euróövezeten belül felfelé irányuló konvergenciát és ellenállóbb gazdasági struktúrákat lehessen megvalósítani, nagyobb figyelmet kell fordítani a foglalkoztatási és szociális teljesítményre.

A konzultáció 2016. december 31-ig tart, a szociális jogok európai pillérének egységesített tervezetét pedig 2017 elején fogják bemutatni.

Elfogadása után a kezdeményezés megfelelő referenciakeretet fog biztosítani a részt vevő tagállamok foglalkoztatási és szociális teljesítményének felméréséhez, valamint a nemzeti szintű reformok ösztönzéséhez. Ezenkívül a pillér az euróövezet megújult konvergenciafolyamatának iránytűjeként is fog szolgálni – olvasható a bizottság közleményében.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja