A 2014-ben bekövetkezett, nemzetközi szakértők által vizsgált 28 szélsőséges időjárási esemény közül 14-nél az ember által okozott éghajlatváltozás is szerepet játszott.

Tavaly októberben egy hegymászó csoport került igen erős havazásba Nepálban, miközben az alaptábort igyekeztek megközelíteni az Annapurna közelében. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ez is nagyrészt az ember által okozott klímaváltozással hozható összefüggésbe, melynek hatására jóval nagyobb valószínűséggel következnek be hóviharok Nepálban.

A nepáli halálos hóvihartól kezdve, az Argentínát érintő kánikuláig, legalább 14 olyan szélsőséges időjárási eseményt azonosítottak szakértők, amelynél az ember által okozott éghajlatváltozás is komoly szerepet játszott – olvasható a Mabisz honlapján.

A kutatók 7 kontinens 28 extrém időjárási eseményét vizsgálták. Az Európát, a Koreát, Észak-Kínát és Ausztráliát sújtó rekord hőség esetében például egyértelműen a klímaváltozás is szerepet játszott a jelentés szerint.

A szíriai és kelet-afrikai aszályok, az új-zélandi és franciaországi rekord esőzések, a nepáli szélsőséges hóvihar, a Kanada délkeleti részét sújtó árvíz és a rendkívül aktív hawaii hurrikán szezon esetében szintén találtak közvetlen, vagy közvetett éghajlatváltozási kapcsolatot a szakértők.

A tudósok ma már sokkal biztosabbak az alkalmazott technikákban, amivel megállapítják bizonyos események és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket, különösen a hőhullámok esetében. Az extrém esőzéseknél ugyanakkor nem annyira egyértelmű a kapcsolat.

A tavalyi súlyos brit és észak-amerikai téli viharok esetében ugyanakkor egyáltalán nem találtak összefüggést az éghajlatváltozással, mint ahogy a Sao Paulot érintő kritikus vizhiánynál sem, amiről kiderítették, hogy a víztározók tervezésénél egyszerűen csak nem tartottak lépést a növekvő vízigénnyel.

Észak-Kaliforniában a kutatók egyelten 2014-es erdőtüzet sem tudtak összekapcsolni az éghajlatváltozással, azt azonban megállapították, hogy a klímaváltozás miatt valószínűleg nagyobbak és intenzívebbek a tüzek.

Az ilyen kutatásoknak köszönhetően az erőforrás menedzserek, a biztosítási ágazat és számos egyéb iparág hasznos információkhoz juthat, amivel a döntéshozásuk hatékonyságát növelhetik.