Fizetésképtelen cégeket vett át egy kecskeméti férfi, majd a társaságok nevében fiktív számlákat állított ki. A házkutatáskor egy nejlonszatyorból 500 darab kiállított számla és bélyegzők kerültek elő.

Az 59 éves kecskeméti férfi már több ügyben a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került, így elkezdték vizsgálni, mely cégekben lehet még érintett.

Kiderült, hogy 26 fizetésképtelen helyzetben lévő gazdasági társaságot vett át. A nyomozás szálait tovább göngyölítve egy olyan cégtemetőre derült fény, amelynek tevékenysége nem merült ki a cégek átvételében. A férfi a megszerzett, jellemzően korlátolt felelősségű társaságok nevében fiktív számlákat állított ki és azokat jutalékért értékesítette – olvasható a NAV honlapján.

Az ügyben kilencven helyszínen történt házkutatás. A „számlagyáros” házánál található kutyaház mögötti tároló mélyéről került elő az a nejlonszatyor, amelyben a „könyvelési anyagát”, a fiktív számláshoz szükséges kellékeket őrizte. A pénzügyi nyomozók még a házban található könyvek lapjai közül is foglaltak le bélyegzőgumit.

A nyomozás során fény derült arra, hogy a férfi a számlákat ugyan egyedül állította ki, de hat személy nem csak a saját cégének vásárolt számlát, hanem további vállalkozóknak is terítette azokat. A számlákat felhasználók összesen 631 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

A férfi a számlákon a megrendelők igénye szerint bármit feltüntetett. Előkerültek pályázatírásról, óvodaépítésről, tojásról, könyvkötésről, autószerelésről szóló valótlan számlák, de volt olyan is, mely művészeti tevékenységről szólt.  Például két Pest megyei színész az általuk eljátszott szerep elszámolásához használt fel számlagyárostól vásárolt számlát. Megpróbáltak kibújni adófizetési kötelezettségük alól, azonban ők is gyanúsítottak lettek az ügyben.

A pénzügyi nyomozók a keletkezett kár megtérülésére majd 300 millió forint értékben zároltak ingatlanokat, járműveket, követelést és bankszámlán lévő pénzt.

A számlagyárossal és negyvenhat Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok megyei és budapesti társával szemben költségvetési csalás, hamis magánokirat-felhasználása, illetve közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél.