A NAV Békés megyei pénzügyőrei a 46-os számú főút mellett ellenőrizték azt a másfél tonnás, különféle hústermékkel megrakott teherautót, amelynek tulajdonosa az áru eredetét nem tudta igazolni.

A pénzügyőrök közúti ellenőrzésen állították meg azt a teherautót, amely különféle hústerméket szállított. A járműben volt ugyan hűtőberendezés, de az nem működött, az ellenőrzéskor a szállított hús már elszíneződött és erős szaga is volt. A sofőr elmondása szerint a raktérben csak állateledel volt, amit egy nagykereskedőtől vásárolt a barátjának, de az áru eredetét nem tudta igazolni, a barátot pedig nem akarta megnevezni. A vezetőfülkéből több papír került elő címekkel, nevekkel, áru és mennyiség feltüntetésével. Sőt, névjegykártyákat is találtak a pénzügyőrök, amiken a sofőr neve szerepelt, mint kutya-macska eledel kis- és nagykereskedő. A sofőr végül kiegészítette történetét azzal, hogy régebben valójában vállalkozóként folytatott ilyen tevékenységet, de már visszaadta a vállalkozói igazolványát.

Az ellenőrzésen bebizonyosodott, hogy a férfi engedély és bejelentés nélkül végez gazdasági tevékenységet. A NAV munkatársai az igazolatlan eredetű szállítmányról értesítették a kormányhivatal munkatársait, akik a húskészítmények azonnali megsemmisítéséről döntöttek. Mivel a sofőr adószám és bejelentés hiányában végzett adóköteles tevékenységet, akár egymillió forint mulasztási bírsággal is sújtható – olvasható a NAV közleményében.

Fotó: NAV