A kormány kiemelt szándéka, hogy támogassa a megalapozott pénzügyi döntésekhez elengedhetetlen lakossági ismeretek fejlesztését.

Balogh László, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár az „Okosan a pénzzel!” honlap bemutatásakor elmondta, a felület egyszerűen kezelhető közérthető és áttekinthető, így minden korosztály számára biztosítani tudja a szükséges ismereteket. A helyettes államtitkár hozzátette, az oldal hatékony segítséget nyújt majd a mindennapjainkat érintő pénzügyi kérdésekben.

A Pénzügyminisztérium saját fejlesztésű honlapja egyedülállónak számít a közigazgatás területén, hiszen egységes, releváns pénzügyi információkat tartalmazó felület hiánypótlónak számít.

A honlap szakmai tartalmának kialakításában a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő kormányzati stratégia együttműködő partnerei, többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár, az Állami Számvevőszék, illetve az oktatásért és innovációért felelős minisztériumok vettek részt.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint a nemzetközi és hazai felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a lakosság csupán kis része van tisztában az alapvető pénzügyi fogalmakkal, kevésbé tájékozottak a hitelfelvételek útvesztőiben, valamint az elérhető banki szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Balogh László rámutatott, beszédes adat, hogy a magyar háztartásoknak csak az ötöde készít rendszeres kiadásairól és bevételeiről családi költségvetést, a szaktárca ezen a téren is igyekszik segítséget nyújtani a weboldalon, ahol a különféle megtakarítási formák bemutatása mellett egy kalkulátorral könnyen és gyorsan elkészíthető a háztartás éves költségvetése.

A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a pénzügyi termékek összehasonlítása révén ki tudjuk választani az egyénileg legmegfelelőbbet, és így komoly összegeket lehet megtakarítani.

(Fotó: PM)