Az élet egyik legfontosabb és legnehezebb döntése az, amikor ki kell találnunk, hogy milyen szakmát, milyen pályát válasszunk magunknak. Sokan tanácstalanul állnak ebben a valóban nehéz helyzetben, ami nem csoda, hiszen nem egyszerű dolog eldönteni, merre is induljon el az ember, mi érdekli igazán, amivel valóban sokáig szívesen foglalkozna.

Nos, szerencsére van megoldás, például egy jó pályaorientációs tanácsadó, aki felbecsülhetetlen segítséget nyújthat ebben a borzasztóan nehéz döntésben.

„Nagyon fontos, hogy a pályaorientációs szakember nem hoz döntést az egyén helyett, hanem csupán segít neki szempontokat találni a választáshoz”

szögezi le a Blogstarnak adott interjújában Quitt László, aki történetesen a szakma egyik legkiemelkedőbb egyénisége. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakembere kiemeli, a rendszerváltás előtt a „pályaválasztási rendszer” meglehetősen primitíven működött, hiszen a diákok tanulmányi eredmnyeik alapján mehettek gimánizumba, középiskolába, vagy szakiskolába, de szerencsére azóta sokat változott a világ és már nem törvényszerű, hogy a négyes-ötös tanulóknak gimánziumba, a hármas-kettes tanulóknak szakközépiskolába vagy szakiskolába kell menniük.

A pályaorientációs tanácsadással foglalkozók egyik legfontosabb feladata, hogy népszerűsítsék azokat a szakákat, amelyekből a legnagyobb a hiány a munkaerő-piacon, már csak azért is, mert azok a fiatalok, akik ezeket a hiányszakképzéseket választják, extrán is jól járhatnak.

„Ha a gyerekeket ezekbe a szakképesítésekbe orientáljuk, akkor a hagyományos ösztöndíj mellett, a szakképesítés megszerzéséig pénzdíjban is részesülhetnek. Ennek különösen a hátrányos helyzetű családban felnövő gyerekek esetében van komoly jelentősége, hiszen ezekben a családokban gyakran havi 10-20 ezer forint is kardinális kérdés”

– árnyalja a képet Quitt László, aki úgy véli, a mai fiatalok szabadsága nagyon gátolja őket abban, hogy tisztában legyenek saját magukkal, éppen ezért a gyerekeket akár már ötödikes-hatodikos korukban meg kell ismertetni a szakmákkal, azokkal a lehetőségekkel, amikről nagyrészt fogalmuk sincs.

A Quitt Lászlóval készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.