Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága csütörtökön szavaz jelentéstervezetéről, amelyben arra kéri az Európai Bizottságot, hogy fokozatosan számolja fel a pálmaolaj használatát a bioüzemanyagok előállításához.

Miért probléma a pálmaolaj iránti növekvő kereslet?

A pálmaolaj iránt kereslet a becslések szerint 2050-re megduplázódik. Termeléséhez Indonéziában, Malajziában és más ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokban folyamatosan új ültetvényeket létesítenek, amihez azonban irtják az erdőket és dzsungeleket.

A Föld felszínének 7 százalékát borító értékes trópusi ökoszisztémák egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az erdőirtás, és a pálmaolaj-ültetvények létesítése miatt. Emellett az esőerdő mint természetes élőhely felszámolása számos faj túlélését veszélyezteti.

Számos termékben feleslegesen használják

A pálmaolaj ma számos termékben megtalálható, például margarinokban, chipsekben, kozmetikumokban és tisztítószerekben. A 2014-ben az Európába importált pálmaolaj 45 százalékát azonban a közlekedésben, üzemanyagként használták fel.

Kateřina Konečná (baloldali, cseh) témafelelős szerint az EU a világ egyik legnagyobb pálmaolaj-fogyasztója, ugyanakkor igyekszik fontos szerepet játszani a fogyasztás korlátozásában.

Az EP álláspontja

A környezetvédelmi szakbizottság március 9-én vitázik és szavaz Kateřina Konečná jelentéstervezetéről. Ebben az EP-képviselők többek között arra kérik a bizottságot, hogy növelje meg az erdőirtással közvetlenül összefüggésbe hozható pálmaolajra kivetett behozatali vámokat, valamint sürgesse a pálmaolaj biodízel-összetevőként való használatának legkésőbb 2020-ig történő fokozatos felszámolását.

A képviselők emellett felszólítják az Európai Bizottságot, hogy a termékeken elhelyezett konkrét jelölés segítségével biztosítsa a fogyasztók tájékoztatását arról, hogy az adott termék előállítása nem kapcsolódik erdőirtáshoz – olvasható a parlament közleményében.