Az Union Biztosító 1300 fős, reprezentatív felmérése szerint a 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap cafeteria-juttatásként egészségbiztosítást, noha 46 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel.

Az Union felmérése szerint az emberek csupán 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással, ugyanakkor egy általános szolgáltatási kört kínáló, havi 5-6 ezer forintos havidíjjal futó egészségbiztosítás iránt a megkérdezettek 28 százaléka érdeklődik. Cafeteriában finanszírozva már 46 százaléknyian nyitottak egy ilyen szolgáltatásra, ha pedig cafeterián felül a munkáltató finanszírozná, akkor az érdeklődők aránya csaknem eléri a 60 százalékot.

Tavaly a munkáltatók átlagosan havi bruttó 26 ezer forintos cafeteriakeretet bocsátottak a munkavállalóik rendelkezésére. Ennek kevesebb, mint ötödéből elérhetők a színvonalas egészségbiztosítási szolgáltatások: várakozási idő nélküli járóbeteg-ellátás, diagnosztikai és laborvizsgálatok, illetve egynapos műtéti beavatkozások egyaránt betegútszervezéssel és nonstop tanácsadással – magyarázza Dr. Zsolnai Gábor, az Union Biztosító, vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója.

Az egészségbiztosítás ráadásul adózási szempontból is az egyik legkedvezőbb juttatási elem, mivel azon kevesek közé tartozik, amelynek semmilyen adó-, illetve járulékvonzata nincsen, vagyis itt a bruttó egyben a nettó összeg is.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítások iránt leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapesti férfiak érdeklődnek: a férfiak aránya például harmadával magasabb az érdeklődők között. Teljesen egyöntetű és pozitív fogadtatása van ugyanakkor a biztosítások családi kiterjesztésének. Ha egy egészségbiztosítást a munkáltató kötne a kérdezett részére, szinte mindenki igényelné, hogy ez ne csak az ő számára, hanem a házastársának illetve a gyermekeinek is szolgáltatást nyújtson (96 százalék), nagyjából a fizetendő díj megduplázása fejében.

Tágabbról szemlélve a cafeteria területét, az Union felmérése azt mutatja, hogy a 25-55 év közötti munkavállalók 65 százaléka kap a munkahelyén béren kívüli juttatást. A cafeteria továbbra is erőteljesebben van jelen az állami szektorban (72 százalék), mint a magáncége között (61 százalék), igaz, ez az olló egyre jobban zárul. Minél több alkalmazottal rendelkezik egy cég, annál valószínűbb, hogy jelen van ez a juttatási forma. Az 500 főnél nagyobb létszámú vállalatoknál dolgozók 90 százaléka részesül cafeteriában, ám még a maximum 10 fős cégekben dolgozóknak is már 37 százaléka élhet ezzel a lehetőséggel – ez az arány öt éve még csupán 23 százalék volt.