A Mustang című film nyerte az Európai Parlament 2015-ös LUX-díját, jelentette be Martin Schulz elnök a keddi plenáris ülésen rendezett díjátadón.

A Mustang öt nővér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni, de akik ehelyett a saját életüket élve megtörik a hagyományt.

A nyertes filmrendezőnek, Deniz Gamze Ergüvennek (képünkön) és a stábnak gratuláló Schulz elmondta: „A nagyon eltérő három film alapvető kérdéseket vet fel: Hogyan változzon meg a kivándorlásra berendezkedett kontinensünk bevándorlás idején? Mi a nők szerepe az Európa küszöbén működő társadalmakban? Hogyan ássa alá a gazdasági válság a közös életünket? Támogatásra érdemesek ezek az alkotások, és büszke vagyok arra, hogy az Európai Parlament idén is segít abban, hogy a lehető legtöbben láthassák őket.”

„A maga módján a Mustang az Európai Unió értékeit népszerűsíti. Köszönjük, hogy a LUX-díj révén ekkora hatása lehet a filmnek” – mondta a díjat átvevő Deniz Gamze Ergüven.

A Mustangon kívül még két film jutott még a döntőbe: a Mediterranea (Olaszország, Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Katar) Jonas Carpignano rendezésében, és az Urok (A lecke) (Bulgária) Kristina Grozeva és Petar Valchanov rendezésében.

A döntőbe jutott három film fordításának és feliratozásának költségeit a Parlament állja (az alkotásokat az Unió 24 hivatalos nyelvére fordítják le). A nyertes filmet emellett gyengénlátók és -hallók számára is elérhetővé teszik.

A döntős alkotásokat az unió 287 tagállamában a szeptembertől decemberig tartó időszakban megrendezett LUX-filmnapokon vetítik. A cél, hogy a lehető legtöbb európai részesülhessen az európai mozi gazdagságában és sokszínűségében, és hogy vita alakulhasson ki a filmek által felvetett kérdésekben – olvasható az Európai parlament közleményében.