„Legyen a fejünkben, hogy hova akarunk eljutni, és annak megfelelően dolgozzunk” – hangsúlyozta Szebeni Dávid, az Enrawell Consulting Kft. ügyvezetője a Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat (SUPER) budapesti állomásán

Budapesten nem célszerű pályázni, mert a támogatási intenzitás gyakorlatilag nulla. Van ugyan néhány település Pest megyében, ahol az alaptámogatás 35 százalék, és ezt lehet növelni 55-ig, de a megye egészében igen korlátozottak a pályázati lehetőségek, mert a közép-magyarországi régiónak már „nem jár” uniós támogatás. Érdemes tehát a telephelyet elköltöztetni, ha valaki pályázni akar. Nem helyes azonban, ha a „papíron” másutt bejelentett cég Pesten működik – számvitelileg is az új telephelyre célszerű költöztetni a vállalkozásunkat.

Rendszerint felmerül a kérdés, hogy pályázatíróval vagy anélkül fogjunk bele a pályázásba. „Gondolják meg, hogy van-e házon belül olyan szakember, aki képes megérteni a jogszabályokat és a kiírásokat úgy, hogy közben foglalkozni tud a saját munkájával is” – tanácsolja Szebeni Dávid. Szerinte olyan pályázatírót érdemes választani, aki már 4–5 éve a piacon van, és nincs rossz referenciája. A pályázatíró társaságoknak általában sikerdíjat kell fizetni, ami a támogatási összeg 3–12 százaléka lehet. 10 százalékhoz közeli sikerdíj esetében a segítségnek illik kiterjednie az elszámolásra és a zárásra is.

Könnyebbséget jelent a 2007–2013-as időszakhoz képest, hogy elektronikusan kell benyújtani a pályázatot. Szebeni Dávid azt javasolja, hogy a vállalkozások szerezzenek be elektronikus aláírást, mert azzal minimálisra lehet csökkenteni a papíron benyújtandó dokumentumok számát. Kedvezőbbek a feltételek is, mint korábban. „Ha van egy jó statisztika, van egy lezárt üzleti év, akkor már tudunk pályázni.” Fontos ugyanakkor, hogy nem lehet negatív a saját tőke, és a munkaügyi bírságok sem vetnek jó fényt a társaságra.

A kifizetések nem a legegyszerűbben zajlanak. Az előleg esetenként a támogatás 50 százalékát is elérheti. „Megfelelő ütemezés mellett minimális önrésszel is jól ki lehet pörgetni a projekteket.” Szállítói finanszírozást is lehet választani, ebben az esetben a támogató közvetlenül a szállítónak utal, amivel egy felesleges kör megspórolható. A gyakori csúszások miatt az üzleti tervben kétszer annyi nappal kell számolni, mint amennyi csúszásra megengedett (általában 30 nap, szállítói finanszírozásnál 45 nap).

Ha az áru- és szolgáltatásbeszerzés meghaladja a nettó 8 millió – építési beruházásoknál a nettó 15 millió – forintot, akkor közbeszerzési eljárást kell folytatni. „Kalkuláljunk a hiánypótlással is, mert bármi előfordulhat” – figyelmeztetett Szebeni Dávid.