Az agrárium modernizációja és digitalizációja, valamint a generációváltás áll a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) középpontjában, amelyet szeptember 26. és 29. között rendeznek meg.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára azt taglalta, hogy napjainkban a magyarországi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségek az agrárium modernizációja és digitalizációja segítségével használhatók ki, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság versenyképességéhez is.

A mezőgazdaság felhasználója a legmodernebb ipari és technológiai fejlesztéseknek és megoldásoknak. Újabb lendületet kapott az agrár digitalizációval, amely által olyan mennyiségű és minőségi adathoz lehet jutni, amelyek feldolgozásával sokkal pontosabb és precízebb gazdasági döntések hozhatók, ezáltal csökkenthető a termelés kockázata, növelhető a termelés biztonsága, hatékonysága, így pedig a teljes kibocsátás is.

Az OMÉK egyik fő célja, hogy bemutassa a rendelkezésre álló technológiákat, nemcsak a termelésben, hanem az élelmiszer-feldolgozásban is – fejtette ki a helyettes államtitkár. Álláspontja szerint kiemelten fontos a generációváltás kérdése. A különféle korosztályok közötti tapasztalat és tudás átadása mellett épp oly fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése a fiatalok körében, a kiállításon ezért nagy hangsúlyt fektetnek megszólításukra. Az OMÉK szakmai napjának lebonyolításában a szaktárca mellett a kiállítást szervező Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) vesz részt, a partnerország pedig Marokkó lesz.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy az OMÉK egyszerre szól a szakmához, az üzleti környezethez és a nagyközönséghez. Idén a fókuszban a magyar élelmiszeripar áll, emellett többek között készülnek állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval, látványkonyhával, kóstoltatásokkal, a gyerekek számára élménygazdasággal és könnyűzenei koncertekkel is. A rendezvényen fellép a Csík Zenekar, Király Viktor és a Magna Cum Laude. Mindezek mellett a Gasztro Passzázson élőzenés piknikkel, valamint kézműves és prémium magyar élelmiszerekkel várják a látogatókat és válogatott magyar élelmiszereket mutat be a Közösségi Élelmiszer Stand is. A rendezvény teljes programkínálata a https://omek.amc.hu/ oldalon érhető el.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a mezőgazdaság teljes vertikumát felvonultató OMÉK-nak otthont adó Hungexpo Budapesti Vásárközpont bizonyos részei felújítás alatt állnak, ám ez az eseményt nem befolyásolja. A rendezvény mintegy 40 ezer négyzetméteren fogadja majd az érdeklődőket.

(Forrás: MTI/AM Sajtóiroda, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)