Az szja-bevallási korszak idén véget ért; a NAV elektronikus szja-rendszere minden adózót mentesített a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól – jelentette ki budapesti tájékoztatóján Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magyar e-szja példaértékű lehet az Európai Unióban. Tállai András miniszterhelyettes, a NAV vezetője bejelentette: szeretnék továbbfejleszteni a rendszert, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen adminisztrációval eltöltenie.

A nemzetgazdasági miniszter a bürokrácia csökkentése érdekében tett nagy lépésnek nevezte a NAV új rendszerét. Varga Mihály leszögezte: a hazai adózás történetében még nem volt arra példa, hogy határidőre mintegy 4,5 millió magánszemélynek volt érvényes bevallása, másfél millió honfitársunknak ehhez ráadásul semmit sem kellett tennie.

Varga Mihály hozzátette: az új rendszer a gyermekek után járó kedvezményt automatikusan vette figyelembe, és a bevallásokban szerepelt az osztalék- illetve a más típusú jövedelmek elszámolása is. A tárcavezető az adóhivatal előtt álló feladatokról elmondta: jövőre már a jövedékiadó-bevallás tervezetét is a NAV készíti el. Jövő júliustól pedig elindul az e-számlázás, amelyet idén nyártól már tesztelhetnek a vállalkozók.

Tállai András közölte: a rekordidő alatt elkészült elektronikus szja-rendszer az adóhivatal önálló fejlesztése. A NAV vezetője elmondta azt is, az adóhivatal ezzel is bizonyította, hogy jó úton jár az átalakulásban, amelynek célja egy ügyfélbarát, szolgáltató hatóság megvalósítása. (NGM)

Fotó: NGM