Szálláshely létrehozásával lehetőségünk lesz olyan csomagok kialakítására, amelyek a távolabbról érkezőket is Nagyarra csábíthatják – mondja Kocsis Eszter a KamaraOnline-nak nyilatkozva. A Luby Kastélymúzeum titkára büszke rá, hogy náluk található Magyarország legnagyobb tematikus zenélő rózsakertje.

Most akkor nagyon őszintén kérdezem a Tisztelt Olvasót: Ön hallott korábban Nagyarról és a Luby Kastélyról? Szégyen ide vagy oda, szerintem én is a többséghez tartozom, aki erre azt válaszolja, hogy nem.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyarral először, ha csak szóban is, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének májusi Kastély Fórumán ismerkedtem meg. A Luby Kastélymúzeum titkára, Kocsis Eszter számolt be az eddigi munkáról és a kimondottan nagyvonalú tervekről. Itt álljon gyorsan egy pontosítás: annak a teljes neve, ami mostani értekezésünk helyszíne: Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje.

Ez így teljes, még ha kicsit hosszú is. Ahogy hosszú múltra tekint vissza a Luby család története is. Ehhez képest rövid, csupán néhány éves a kastély legújabb kori története, amelyet Szabó Zoltán tulajdonosnak köszönhetünk.

Szabó Zoltán Panyoláról elszármazott budapesti üzletember. Kifinomult ízlésvilággal és harmonikus összképpel alkotta meg a Luby kastély jelenlegi arculatát. Ismerői és munkatársai őszinte, nyílt, éles eszű embernek jellemzik, akinek fontosak a múlt hagyatékai.

Kocsis Eszter az idei Kastély Fórumon róla is beszélt. Nem tőle tudjuk, hogy Szabó Zoltán szeret a háttérben dolgozni. A kastélymúzeum mindennapjairól Kocsis Esztert kérdeztük.

Már napi melegkonyha is van a szolgáltatások között

– Melyek a titkár feladatai a kastélymúzeumban?

– Bár tulajdonosa nem vagyok a kastélynak, de tulajdonosi szemlélettel vezetem. 2016 márciusában láttam meg először a kastélyt – akkor még nagyon késő téli; kora tavaszi képet festett a kert és az egész miliő: nem voltak virágok, kissé kopár „alvó” arcát mutatta a hely. Azonban már akkor elvarázsolt, éreztem, ahogy magával ragad a szellemisége. Kezdetben tanácsadóként dolgoztam a kastélyban, akkor még Győr-Moson-Sopron megyében éltem. Elődöm, Kiss Ilona augusztusban anyai örömök elé nézett, akkor vettem át hivatalosan a titkári pozíciót. Titkárként sokrétű feladatkörrel találkozik az ember: gyakorlatilag az operatív vezetés minden aspektusára fel kell készülni (beszállítói megbeszélések, rendezvényszervezés, étteremvezetés, HR feladatok, látogatók, marketing, pénzügyi tervezés).

– Úgy döntött a tulajdonos, hogy szálláshelyet is építtet. Mekkora a beruházás, milyen lesz a szállás, mikor adják át?

– Elég hamar világossá vált, hogy nagy hiányosságunk a szálláshely. Jelenleg rendezvény és konferencia helyszínként tudjuk fogadni vendégeinket, a messzebbről érkezőket a környező falvak vendégházaiban kell elhelyeznünk. Ezt a kereslet-kínálat okozta kérdéskört igyekszik most a tulajdonos megoldani, így jelenleg 60 férőhelyes szállás kialakításán dolgozunk. 10, egyenként 6 férőhelyes apartman jellegű faházzal igyekszünk a hozzánk látogatók kényelmét kielégíteni – várhatóan 2018 tavaszától.

– Mit jelent az interaktivitás a múzeumban?

– A kastély múltját tekintve, itt is meghagyta nyomait a háború, illetve a különböző korok szélsőséges viszonyai. A kastély 1877-79. között épült, és egészen 1944-ig lakott volt. Azt követően többször kifosztották, majd állami iskolaként működött. Az 1970-es években életveszélyessé nyilvánították és lezárták. Sajnos a korábbi időkből semmilyen belső kép nem maradt fenn, így a belső kialakítása teljes mértékben az új tulajdonos fantáziájára volt bízva. Szabó Zoltán igyekezett a külső szerkezeti elemeket meghagyva új belső térrel megtölteni a kastély falait, szem előtt tartva a térség kulturális örökségét. Ezért került kialakításra több interaktív terem a kastélyban: például az irodalom terem, a történelem terem, a szabaduló szoba, a kvíz terem. A játékokhoz hozzátartozik egy 40 négyzetméter alapterületű élő társasjáték, amely a Szamos, Tisza, Túr, Kraszna élővilágát mutatja be. Ennek ötletét Dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke dolgozta ki. Termeinkben a gyerekek különböző kérdéseket kapnak, nehézségi szinteket tudunk beállítani, így a legkisebbektől egészen a felnőttekig élvezhetőek a játékok. Ezen felül kihelyezett tanórákat is tudunk tartani a tavaly átadott pálmaházunkban.

– Hatalmas munka lehet a rózsakert gondozása. Hány kertész dolgozik a Rosariumban?

– A kert gondozásán 5 kertészünk dolgozik. A kastély körül 5 ezer rózsatő van, és füves parcellák kerültek kialakításra, amelyek gondozása két embert igényel. Ezen felül – mivel rózsáinkat megvásárolhatják a vendégek – 30 ezer rózsatőből álló hátsó rózsakertünk gondozása szintén két ember munkáját veszi igénybe, illetve három fő gondozza a pálmaházat a főkertész vezetésével.

– Van kedvenc rózsája?

– Van! A Bengáli rózsa! 🙂

– Nem volt túl kockázatos döntés, hogy napi melegkonyhát nyitottak?

– Erről a Kastélyszövetség májusi Kastély Fórumán számoltam be, s azóta szinte minden héten felteszik nekünk a kérdést. Mint minden vállalkozás indítása, ez is kockázatos volt. Azonban az étterem megnyitásával nem az volt a célunk, hogy egy tucat legyünk a sok közül. Ezért kevés, de tájjellegű és helyi specialitásokkal állítottuk össze étlapunkat. A környékünkön nem igazán találni éttermet, ráadásul a programjaink hosszúsága is indokolta a nyitást. Folytonos kereslet érkezett rá, ezért próbálkoztunk meg vele. Persze nem úgy működünk, mint egy „normál” étterem, de már vannak visszatérő vendégeink, és a szálláshely megépülésével, remélem, még többen lesznek!

– Lehetséges nyereségesen üzemeltetni egy kastélymúzeumot?

– Erre a kérdésre térjünk vissza 10 év múlva! 2013 novemberében nyitotta meg kapuit a Luby kastély. Folyamatosan bővülő vendégkörrel rendelkezünk, és egyre több, akár családi, akár céges rendezvény helyszínének is választanak minket. Az elmúlt egy év eredményei alapján optimisták lehetünk a következő évek vendégforgalmát illetően.

– Van kapcsolatuk a Luby család leszármazottaival?

– Igen, minden évben megrendezzük a Luby napot a Luby Társaság szervezésében.

– Éves szinten mekkora a webshopjuk forgalma, mit vásárolnak a legtöbben?

– Webshopunkban vásárolhatják meg a rózsáinkat azoknak, akik nem tudnak eljönni hozzánk. Ez a forgalom is javuló tendenciát mutat, bár itt is van még hova  fejlődnünk!

– Melyek a legnépszerűbb programjaik?

– Az idei évben is a rózsakertünk nyújtotta lehetőségek mutatkoztak a leginkább népszerűnek: kreatív fotózás, polgári szertartás helyszíne, séta a rózsák között. Természetesen szorosan ezt követi a gyermekcsoportok által kedvelt interaktív játékok. Ezek összességében 2,5 – 3 órát vesznek igénybe, így a hozzánk érkező gyerekek többsége ebéddel egybekötve, délután biciklitúrával, akár egész napos programot is el tud nálunk tölteni.

– Kik voltak eddig a legismertebb látogatók?

– Országgyűlési képviselők, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, számos közéleti személyiség, politikus is ellátogatott már hozzánk.

– Hogyan lehet még több vendéget becsábítani a kastélymúzeumba?

– A szálláshely létrehozásával lehetőségünk lesz olyan csomagok kialakítására, amelyek a távolabbi vendégeket is ide vonzhatja hozzánk. Igyekszünk a téli időszakot is kihasználni és tematikus programokkal kedveskedni a vendégeinknek.

– Mire épül a marketingjük?

– Leginkább a kastélyt körülvevő rózsakert az, ami a legjobban idevonzza az embereket. Magyarország legnagyobb tematikus zenélő rózsakertjéről beszélünk, ez a fő attrakciónk a kastély mellett.

– Van a kastélymúzeumnak szlogenje?

– Nem is szlogen, inkább egy jelző, amellyel sokszor jellemeznek bennünket: „családias”. A legtöbbször azt a dicséretet kapjuk, hogy nagyon családias hangulatban töltötték el napjukat, ebédjüket vagy akár egy–két órát a vendégeink. Nálunk minden vendég ugyanazt a mosolyt fogja látni a kollégáim arcán, és minden nap ugyanazzal a lelkesedéssel találkoznak a hozzánk betérők!

– Évente hány céges rendezvényt szerveznek? Elsősorban honnan érkeznek a cégek?

– Céges rendezvények szempontjából még mindig hátrányban vagyunk a szálláshiány miatt. Azonban még így is 4-5 nagyobb és 1-2 kisebb rendezvényt tartunk évente, de ez változni fog a szállás kialakításával.

– Évente hány esküvőt tartanak?

– Azt kell mondjam, hogy a nyári szezonban nagyon hamar elfogynak az időpontjaink. Próbáljuk a téli időpontokra is becsábítani az ifjú házasulandókat, de jelenleg leginkább a rózsakert varázsolja el a párokat! 🙂 Téli esküvőt is szervezünk, ilyenkor igyekszünk más oldalát megmutatni a kastélynak, és egyéb előnyeit megmutatni, például nagyon kapós a lovas szán. Az esküvők nagy része azonban még így is a nyári hónapokra tevődik.

– Külföldről főleg honnan érkeznek vendégek?

– Nagyon széles a skála: Romániából és Ukrajnából rendszeresen vannak vendégeink, de sok látogatónk érkezik Ausztriából, Skóciából, Angliából, Szlovákiából, Németországból, Izraelből.

– Mire a legbüszkébb? Van kedvenc terme, szobája, története?

– A kastélyra, mint egészre büszke vagyok. Nem tudnék kiemelni külön részt sem, mert tényleg egyben szeretem az egészet. Büszke vagyok magára az épületre, a Rosariumra, a pálmaházra. És büszke vagyok minden egyes dolgozómra és mindarra a munkára, amit nap, mint nap végeznek!

– Ha külföldön jár, betér kastélyszállodákba?

– Amennyire időm engedi, igen.

– Milyen előnyökkel jár, hogy a Kastélyszállodák Szövetségének a tagja a kastélymúzeum? Mikor lettek a szövetség tagjai?

– 2016 tavaszán voltam először a Kastélyszálloda fórumán. Már akkor tudtam, hogy a  Lubynak helye lenne a szövetségben. Tetszett a tagok, a partnerek hozzáállása. Úgy éreztem, hogy végre ez egy olyan közösség, ahol együtt, egymásért tudunk tenni. Ahol egymás hibáiból tanulva, egymás tanácsait megfogadva lehet fejlődni. Kérvényeztem a felvételt, és 2016. szeptemberétől rendezvényhelyszínként lettünk tagok. Az azóta eltelt időben csak pozitívan tudom értékelni a tagságunkat. Bármelyik tagtársunkhoz fordulok, mindig segítő kezekre találok. Mindenki igyekszik a maga módján a legjobbat megtalálni. Különbözőek vagyunk, különböző értékekkel, különböző szolgáltatásokkal, mégis egy közös nagy „családként” tudunk működni! És ez a mai világban igen nagy szó!

Filepné Bódi Tímea séf szerint a Luby pörkölt igazi specialitás

– Tímea, mióta dolgozik itt?

– Nem olyan régen kezdtem el dolgozni a kastélyban, de úgy érzem, hogy nagyon jól döntöttem.

– Hányan dolgoznak a konyhán?

– Hárman vagyunk, két szakács és egy kisegítő, de a különböző rendezvényeken változhat a létszám.

– Milyen konyhát visz? Mi a specialitás Nagyaron?

– A’la carte és rendezvénykonyhát üzemeltetünk, egyre nagyobb sikerrel. Vendégeink visszajelzései alapján új színt vittünk e csodálatos helybe. Helyi specialitásaink közé tartozik a Luby pörkölt, amelyet a kastélyt építtető Luby Család hagyott ránk örökségül. Ugyancsak nagyon finom a kukoricakásával töltött káposzta, mely a táj jellegét, a szabolcsi emberek ízvilágát tükrözi, valamint a mézes-diós palacsinta.

– Mi volt eddig a legnehezebb feladata?

– A legnehezebb feladatom talán az volt, hogy milyen módon használjam az udvaron található kemencét, és hogyan sajátítsam el a kemencei sütés-főzés rejtelmeit.

– Van kedvenc étele?

– Szerintem mindenkinek van. Az enyém a bélszín steak zöldbors mártással, steak burgonyával.

Kastélytörténelem ládában őrzött családi iratokkal és rózsaillattal

Az 1877-79. között emelt kastély építtetője Luby Géza földbirtokos Fülpösdarócon született Luby Zsigmond és Ilosvai Katalin gyermekeként. Mivel az ifjú Luby Géza apja nagyari birtokán akart gazdálkodni, a település központjában elterülő birtokon építette fel eljövendő családja számára a környékünkön egyedülinek számító emeletes kastélyt.

Luby Géza emeletes kastélya földszintjének középső részét a tágas fogadó szoba, jobb szárnyát a konyha és a kamra foglalta el, a bal szárnyban pedig a személyzet szobái, illetve vendégszobák helyezkedtek el. Az emeleten kilenc szoba szolgálta a család kényelmét. A hálószobákon kívül itt is volt nappali, valamint egy több ezer kötetes könyvtár, ahol egy ládában a régi szokás szerint a Lubyk családi iratait is őrizték.

Luby Géza felesége a Szabolcs megyei Laskodról származó Okolicsányi Margit volt. Itt születtek és nőttek fel gyermekeik, köztük a későbbi néprajzi gyűjtő és írónő, Luby Margit. A Luby családnál sokan és szívesen időztek, ami nem csak Luby Géza közvetlenségének, hanem kiváló mezőgazdászi tudásának és közéleti szerepvállalásának is köszönhető volt.

Luby Géza nagyszerűen gazdálkodott, messze földön ismert volt kertészete, állattenyésztése, de különösképpen a virágai, ami miatt a környéken „Rózsakirálynak” is nevezték. Kortársai úgy tartották, hogy a nagyari rózsafák a margitszigetiekkel is felvehették a versenyt. Ennek a híres rózsakertészetnek állít emléket a kastély körül 2012-ben kialakított Antik Rózsák Kertje, amelyben a régi és újabb nemesítésű rózsák százai ontják tavasztól késő őszig bódító illatukat. A kert nyújtotta élményeket a rózsatövek közeléből felhangzó kellemes zene és a kastélyépület szökőkút csobogása gazdagítja.

A Függetlenségi Párt színeiben politizáló Luby Géza egyik kampánya sok összeget emésztett fel, így a 20. század elején a nagyari birtok eladására kényszerült. Három évtizedre gróf Vay Ádám kiskorú örökösei lettek az új tulajdonosok, de 1936-ban Luby Géza fiának sikerült visszavásárolnia az apai birtokot és a kastélyt. Ettől kezdve ő élt itt feleségével, Kölcsey Borbálával, illetve a feleség első házasságából származó két gyermekével, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

Luby Géza 1944 tavaszán elhunyt. A kastélyban a nevelőapa nevét felvevő, örökbe fogadott Luby Lajos és édesanyja tartózkodott még egy ideig, majd a háborús, valamint az azután bekövetkezett események nyomására elhagyták az épületet. A 20. század második felében a Luby-kastélyt a belső falak kibontásával, osztálytermek kialakításával általános iskolaként használták, ennek bezárása után pedig mintegy negyedszázadig üresen állt, közben egyre rosszabb állapotba került.

2010-ben Szabó Zoltán tulajdonos jóvoltából kezdődött meg az épület felújítása, amely 2013-ban fejeződött be. Az épület Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje néven nyitotta meg kapuját az érdeklődők előtt. A kastély első emeleti termeiben az egyéni látogatók, illetve az iskolai vagy felnőtt csoportok interaktív játékok segítségével mérhetik le történelmi és irodalmi tudásukat.

A tetőtérben kialakított „szabaduló szobában” a problémamegoldó kreatív gondolkodás játssza a fő szerepet. 2014 decemberétől a „Szatmári Barangoló” társasjáték segít a környék nevezetességeinek megismerésében. Nagyszerű élményt nyújtanak Erdélyi Tibor koreográfus és szobrászművész különböző tematikában készült, fából faragott alkotásai.

A kastély első emeleti nagytermében konferenciák és esküvők rendezésére van lehetőség.

2016 nyarán nyitotta meg kapuit a Pálmaház, amely a Luby család növényszeretetének állít emléket. Luby Géza egykori növényházát a múlt század derekán lebontották, és területe sem tartozik napjainkban a kastélyhoz. A most felépített Pálmaház és a vele összeköttetésben álló, elegáns rendezvények számára is nagyszerű helyszínül szolgáló épület méltó módon hirdeti e sok értéket létrehozó család egykori nagyari tevékenységét.

Szerdahelyi Csaba

Fotók: Luby Kastélymúzeum