Idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan – írta a Világgazdaság csütörtökön.

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke szerint az alacsony árszint annak a következménye, hogy az elmúlt időszak piaci anomáliái után – amelyeket elsősorban a madárinfluenza és a fipronilbotrány okozott – helyreállt ugyan az ágazat termelőképessége, de az integráció alacsony foka miatt a tojástermelők érdekérvényesítő képessége jóval kisebb a koncentrált kiskereskedelemmel szemben.

A szakember szerint a tojás ennek megfelelően már áruházba becsalogató termék lett, a Blokk.com öt áruházláncot vizsgáló körképe szerint a darabonként 27-30 forint közötti árak 28-31 százalékos áruházi akciókat jelentenek.

A Tojásszövetség alelnöke elmondta, jelenleg az önköltséget ugyan még kitermelik, de félő, hogy a húsvét utáni időszakban, amikor jelentősen csökken a kereslet, az árak tovább esnek, így a nyáron esedékes takarmánybeszerzéseket és az állománycserét nem tudják majd finanszírozni a termelők. Ez azért félő, mert sokan nemcsak csökkenteni fogják a termelést, hanem fel is hagynak vele – mondta a szakember a Világgazdaságnak.