A magyar gazdaság 2013 óta töretlen fejlődésével párhuzamosan erősödik a szakképzett munkaerő iránti kereslet, ezért a kormány több módon is támogatja a munkaerő országon belüli mozgását – jelentette ki a pénzügyminiszter Mórahalmon.

Varga Mihály a homokháti kisvárosban épült 94 férőhelyes Szent Benedek Munkásszálló átadásán azt mondta, bízik abban, hogy a kormány intézkedései jelentősen hozzájárulnak a munkaerőpiaci feszültségek enyhítéséhez, és minden vállalkozás, amely fejleszteni kíván, hozzájut a szükséges munkaerőhöz.

A kormány által indított program keretében eddig 22 munkásszálló építéséről, összességében 8 milliárd forintnyi beruházásról született döntés, ez 3 ezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetővé. Ősztől már nemcsak önkormányzatok, hanem magánvállalkozások is pályázhatnak munkásszállás építésére.

A munkaerő mobilitását segíti a lakhatási támogatás kiterjesztése is, a szakképzési rendszer átalakításával pedig az oktatást egyre jobban a gazdaság igényeihez igazítják – mondta a miniszter.

(Forrás: MTI, fotó: Kelemen Zoltán Gergely)