Óriási várakozás előzi meg a július 1-től induló Babaváró támogatást, ám a megyei jogú városok között jelentős különbségek vannak az érdeklődés intenzitását tekintve – derül ki a Bankmonitor 9.000 felhasználó bevonásával készült online felméréséből.

Lázban tartja az országot a július 1-től elérhető Babaváró támogatás (vagy Babaváró hitel), ám a Bankmonitor 9.000 felhasználó bevonásával készült online felmérése szerint az egyes megyei jogú városokban nagyon különböző az érdeklődés intenzitása az új lehetőség iránt. Magasan kiemelkedik az átlagból Budapest, ahol az érdeklődők lakosságszámhoz viszonyított aránya 2,75-szerese az országos átlagnak, de Hódmezővásárhely és Szolnok esetében is duplázást láthatunk. A középmezőnyben Szekszárdot, Salgótarjánt és Szegedet találjuk, míg Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Érden, Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Debrecenben a Babaváró hitel iránti érdeklődés intenzitása csak negyede az országos átlagnak.

Nem csak a megyei jogú városok között láthatók jelentős különbségek a Babaváró támogatás iránti érdeklődés kapcsán, a Bankmonitor.hu felméréséből ugyanis az is kiderül, hogy a kisebb települések felülreprezentáltak az érdeklődés tekintetében. Miközben ugyanis a megyek jogú városok és Budapest együttesen a népesség 37,9%-át adják, addig az innen leadott érdeklődések aránya 26,9%.

Amit a Babaváró támogatásról tudni kell

A Babaváró támogatás egy szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

Miben fognak különbözni az egyes bankok által kínált Babavárók? 

  • Önmaga a termék nem fog különbözni, DE a hitelminősítés és így az elérhető maximális Babaváró összeg jelentősen eltérhet.
  • Az elvárt jövedelmek összege, és a felvehető hitelösszeg kiszámításának módja bankonként eltérő lesz.
  • A vállalkozói jövedelmek (pl. KATA), valamint az állapotos kismama jövedelmének kezelése jelentősen el fog térni.
  • El fog térni az igénylők elvárt minimális életkora is.
  • A hitelkiváltási célú Babaváró hitel igénylések kezelése sem lesz egységes.
  • A lakáshitel és Babaváró támogatás egyidejű igénylésének szabályai sem fognak megegyezni az egyes bankoknál.

Nem érdemes kapkodni

Hiába van nagyon közel a határidő, a bankok nagy része még nem jelent meg saját hitelkonstrukciójának pontos feltételeivel. Az már most jól látszik, hogy például a hitelbírálat kapcsán különbség lesz a bankok között, ezért nagyon fontos, hogy akinek lehetősége van rá, az várja meg, míg több ajánlat közül választhat. 

Fontos tudni, hogy a Babaváró támogatásra egyetlen alkalommal lehet szerződni, így ha valaki 5 millió forintot vesz fel, mert a jövedelme alapján az egyik bank csak ennyit ítél meg neki, hiába talál később olyan pénzintézetet, ahol többet is kaphatna, a különbözet felvételére már nem lesz mód.

Mit tehetünk július 1-ig?

A Babaváró hitel felvehető összegét befolyásolja a jelenlegi hiteltörlesztés és az aktív hitelkeretek is. Ezért a felkészüléshez javasoljuk:

  • A nem használt hitelkártyákat, folyószámla-hitelkeretet érdemes mielőbb megszüntetni.
  • Az egyéb hiteltörlesztésekre figyelni kell, hogy ne legyen elmaradás.
  • A KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) meglévő rendezetlen tartozást mielőbb vissza kell fizetni, mert csak 1 év múlva lehet szó hitelfelvételről. Passzív KHR státusz sem megengedett!
  • Az esetleges adótartozást rendezni kell még az igénylés előtt.
  • Csak házasok igényelhetik, így a házasságkötés lebonyolításáról és átfutási idejéről érdemes tájékozódni.