A kereskedelmiingatlan-szegmensek többségében jellemzően szinten maradtak a tipikus bérleti díjak az első fél évben, az iroda és ipar-logisztika szegmensekben mintegy 25 bázisponttal csökkent a tipikus hozamszint.

A szakemberek a legtöbb szegmensben a befektetések iránti kereslet várható emelkedését jelezték 2018 második félévére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) együttműködésében készült kérdőíves felmérésben, különösen a top iroda és ipari-logisztikai ingatlanok esetén.

A július-augusztusban lebonyolított, 2018 első fél évére vonatkozó kereskedelmi ingatlanpiaci felmérésben 34 szakértő vett részt. A kérdőívet kitöltők között a pénzügyi intézményeknél dolgozó, értékbecsléssel vagy ingatlanfinanszírozással (53 százalék) és tanácsadással (29 százalék) foglalkozó szakemberek voltak többségben. A 2018 elején újraindított kérdőíves felmérést most készítették el második alkalommal.

Az MNB a honlapján ismerteti: a tipikus bérleti díjak 2017 második fél évéhez képest a legtöbb kereskedelmi ingatlan szegmensben szinten maradtak. A top 5 pláza kategóriában csökkent a bérleti díjak szintje. A jó minőségű nem belvárosi irodák és a retail parkok (kiskereskedelmi parkok) tipikus bérleti díjai kismértékben mérséklődtek, míg a városi logisztikai ingatlanok esetén a bérleti díjak enyhe emelkedéséről számoltak be a válaszadók. A bérleti díjak szintje mindennel együtt az összes szegmensben meghaladja a 2015-ös szintet.

Az ingatlanpiaci szakértők véleménye szerint az iroda és ipar-logisztika szegmensekben a hozamok csökkenése volt megfigyelhető 2018 első fél évében, míg a kiskereskedelmi szegmensben változatlan hozamszintet jeleztek a kitöltők. A hozamszintek jelenleg a top belvárosi irodák és a top 5 plázák esetén 6 százalékon, míg az elsődleges logisztikai központok esetén 7,5 százalékon állnak. A válaszadók szerint egy top belvárosi iroda és egy vidéki nagyvárosi másodlagos iroda tranzakció hozamai közötti felár tipikusan 200 bázispontot tesz ki, ugyanekkora felárról számoltak be egy budapesti top 5 pláza és egy vidéki retail park tranzakció hozamának összehasonlítása esetén is.

A válaszadók többsége szerint 2018 második felében a legtöbb szegmensben nőni fog a kereskedelmiingatlan-befektetések iránti kereslet. A legnagyobb arányban, mintegy 73 százalékban a prime logisztikai központok esetén várják a kereslet emelkedését, míg a retail parkok és a városi logisztikai ingatlanok esetén jelezték a legkevesebben, hogy emelkedő keresletet várnak. Utóbbi két szegmens esetén azon válaszadók voltak többségben, akik a kereslet várható változatlanságáról vagy csökkenéséről számoltak be.

Az ingatlanpiaci fejlesztések terén csupán a top belvárosi irodák, a prime nem belvárosi irodák és a prime logisztikai központok esetén vár a válaszadók többsége növekedést 2018 második felére, a többi szegmensben a többség szerint inkább nem fog érdemben változni a fejlesztési kedv.

A bérelhető kereskedelmiingatlan-terület iránti kereslettel kapcsolatban az irodák valamennyi kategóriájában, a top 5 plázák és az elsődleges logisztikai központok esetén jelölt meg a válaszadók többsége várható növekedést, míg a retail parkok és raktáráruházak bérletre kínált területe iránti kereslet a válaszadók többsége szerint nem fog érdemben változni 2018 második fél évében.

(Forrás: MTI)