32 százalékkal növelte a forgalmát a Mapei Kft. az első félévben. A cég várakozásai szerint az ágazat lendülete a fékező hatások ellenére kitart az év végéig, rekordforgalomra számítanak. Középtávon már borúlátóbb a hangulat: aggályaik szerint a kedvezményes áfa eltörlése megtöri a növekedést.

A Mapei Kft. első féléves belföldi forgalma 7,47 milliárd forint volt, ami 32,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A vállalat teljesítménye egyenletes, minden termékvonal 25 százalék feletti mértékben nőtt. Kiugró volt a védő és dekorációs bevonati anyagok termékvonala, amely 50 százalékot meghaladó mértékben nőtt 2017-hez képest.

„Sikerült kiaknáznunk az ágazat lendületét, amit a CSOK, a kedvezményes áfa, az állami és uniós beruházások egyaránt serkentettek. Szemben a korábbi óvatos tervezéssel, minden eddiginél magasabb belföldi forgalomnövekedésre számítunk az idén” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Az optimizmust erősíti, hogy augusztusban befejeződik a vállalat 2,5 milliárd forintos gyárberuházása, amellyel bővül a gyártókapacitás. Ennek köszönhetően a tervek szerint szeptember elsején újraindul a vállalat exportja, amely éppen a belföldi kereslet robbanásszerű növekedése miatt került leállításra egy évvel korábban.

Fékezett lendület

Markovich Béla szerint kiemelkedően jó lesz az ágazat egész éves teljesítménye. Habár a növekedés ütemében már érezni némi lassulást, a szakember mégis úgy értékeli, hogy a lendület az év végéig kitart.

A lendületet fékezi az akkut szakemberhiány. Az építőipari kivitelező cégek a kapacitásaik végén járnak. A legtöbb cég nem bír több munkát vállalni.  Ráadásul helyenként már látszanak a kimerülés jelei, a kivitelezéseken gyakoriak a csúszások a szakemberek túlterheltsége miatt.

A forint gyengülésének ugyancsak kedvezőtlen hatásai lehetnek. A gyengülés az építőanyag-gyártókat érinti különösen rosszul. Ennek oka, hogy még a hazai gyártók többsége is importálja az alapanyagot, így az árfolyam-növekedés megdrágítja a gyártást. Mindez az anyagárak, ennek következtében az elvállalt kivitelezési munkálatok árának emelkedéséhez vezethet.

Pesszimistább jövőkép

Markovich Béla szerint kedvezőtlen hatásokkal kell számolni az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes áfa megemelésével. Amellett, hogy a lakossági építkezések mértéke drasztikusan le fog csökkenni, ismét növekedhet a fekete- és a szürkemunka aránya is. Ha a kormány nem hoz más, az áfa emelkedését ellensúlyozó intézkedéseket, az a lakásépítési bumm végét jelentheti – olvasható a Mapei közleményében.