A családok nyugodt húsvéti készülődését szolgálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt, az üzletekre és az ünnepi vásárokra is kiterjedő országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit, a csokoládé nyuszikat, a húsvéti sonkákat és a pálinkákat. A húsvéti vásároknál, kitelepüléseknél az árfeltüntetés mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a fogyasztói igények érvényesítéséhez elengedhetetlen nyugtaadást, és a vállalkozás elérhetőségéről szóló tájékoztatást ellenőrzik.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte: „A húsvéti ellenőrzések március közepétől húsvétig folyamatosak az üzletekben és a húsvéti vásárokban is a családok, vásárlók biztonsága, a megtévesztések kiszűrése érdekében.”

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma a húsvéti időszakban a csokoládéfigurákat, a különféle sonkákat és a pálinkákat vizsgálta. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem az élelmiszerbiztonságra, hanem a termékek címkéjén nyújtott tájékoztatás megfelelőségére irányult. A három kategóriában vizsgált összesen 77 termék közül csupán öt esetében tártak fel mulasztást, hiányosságot a szakemberek. A fogyasztóvédelem intézkedik arról, hogy a kifogásolt sonkák lekerüljenek a polcokról.”

A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, ezért ezt a termékkört kiemelten vizsgálta a laboratórium. Az ellenőrzött 37 sonka közül négy bukott meg. Három nyers sonkának a sótartalma, egy gépsonkának az előírttól elmaradó fehérjetartalom mellett a nedvességtartalma volt magasabb a megengedettnél. A kifogásolt sonkák közül három már lekerült a polcokról.

A gyermekek által kedvelt húsvéti csokoládényuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek. A 20 csokinyúlból mindössze egy címkézésével akadt probléma. A tejcsokoládé figura csomagolásán az egyébként megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel.

A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a 20 termék megfelelt az ellenőrzött alkoholtartalom szempontjából.

A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a kifogásolt termékek polcról való levételét és a címkézési hiányosság megszüntetését.

A fogyasztóvédelem országosan már közel 500 üzletet ellenőrzött próbavásárlással, 40 százalékuknál találtak kifogásolnivalót. Tipikusnak tekinthetőek az árfeltüntetéssel kapcsolatos problémák, mint például az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján ugyanakkor a kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért vettük-e meg a terméket.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Máthé Zoltán/MTI)