A terrorizmusellenes lépésekről és a tagállamok előtt álló kihívásokról vitázott az Európai Parlament szerdán; a plenáris ülés megszavazta az unió 2016-os költségvetését; a Mustang című film nyerte idén az Európai Parlament éves filmdíját.

A menekülteket a terroristákkal azonosító kijelentések pusztán a terroristacsoportokhoz csatlakozókat inspiráló gyűlöletet és a kiábrándultságot növelik, érvelt több képviselő a terrorizmusellenes lépésekről tartott szerdai vitában. A képviselők emellett azt kérték a tagállamoktól, hogy fokozzák a biztonságot és javítsanak az információcserén és a titkosszolgálatok együttműködésén.

A parlament szerdán elfogadta azt a nem kötelező erejű állásfoglalását, amely a börtönökben, az interneten, az oktatás és a társadalmi befogadás keretében alkalmazható, konkrét stratégiát vár a fiatal európaiak radikalizálódásának megfékezésére.

Szerdán a parlament megszavazta, Martin Schulz elnök pedig aláírta az Európai Unió 2016-os költségvetését. A parlament a lehető legtöbb forrás elkülönítését kérte a migráció és a menekültkérdés, a kis- és középvállalkozások, a diákok, valamint a Horizont 2020 kutatásfejlesztési programja számára.

A nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik – javasolja a tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottság állásfoglalásában, amelyet a szerdai plenáris ülésen fogadott el a parlament. A képviselők a dokumentumban javaslatokat tesznek arra, hogyan lehet igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban.

A keddi strasbourgi plenáris ülésen a parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért.

„Arról akartam beszélni, hogy mit jelent nőnek lenni és Törökországban ez még inkább aktuális és sürgető volt” – mondta Deniz Gamze Ergüven rendező a Mustang című filmről, amely megnyerte a 2015-ös Lux-díjat. A Parlament filmes díját a keddi strasbourgi plenáris ülésen vette át a rendező.

Szerdán a képviselők Federica Mogherini uniós főképviselővel vitatták meg a vallettai, illetve a G20 csúcstalálkozó eredményeit. Az EP-képviselők szerint a menekültválság megoldásának egyik kulcsa az együttműködés az afrikai országokkal.

A parlament kedden arról vitázott, milyen dömpingellenes, illetve fenntartható intézkedések szükségesek az acélipar fejlesztéséért.