Az idei év jelentős gazdasági eseménye az Asztanai Világkiállítás, amely hazánknak is fontos lehetőséget jelent arra, hogy bemutassa a magyar cégek jövő energiájához kapcsolódó eredményeit – jelentette ki Varga Mihály az asztanai Expo Magyar Napjának megnyitóján.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a Magyar Pavilont kiemelt érdeklődés övezte az elmúlt két hónapban, mára már mintegy kétszázezer látogató kereste fel a magyar kiállítást.

Kazahsztán a közép-ázsiai országok közül elsőként ad otthont a világ egyik legfontosabb gazdasági és kulturális seregszemléjének, amely már eddig is kiemelkedő sikert hozott – szögezte le a tárcavezető. A Magyar Pavilon – amelynek koncepciójának középpontjában a napenergia, és az ezt hatékonyan felhasználó növény szimbólumaként az Élet Fája áll – elérte célját, eredményesen mutatta be az energiatakarékosság és az energiahatékonyság, az elektromobilitás, vagy épp az innovatív építészeti eljárások terén elért magyar fejlesztéseket, mindez pedig komoly üzleti lehetőségeket is nyitott a magyar cégek előtt – tette hozzá.

A magyar-kazah kapcsolatokról szólva Varga Mihály megerősítette, hogy az elmúlt években stratégiai szintre emelkedett az együttműködés, amelynek eredményeként gyors ütemben bővül a kétoldalú kereskedelmi forgalom, az év első öt hónapjában mintegy 270%-kal nőtt a teljes áruforgalom. Az erősödő gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatok mellett fontos eredmény, hogy idén nyártól már közvetlen légi járat köti össze a magyar és a kazah fővárost – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó Magyar Nap megnyitó rendezvényén – amelyen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is köszöntőt mondott – nagyszabású néptánc műsor mellett lovasbemutatóval és a magyar hagyományokat ismertető programokkal várták a Magyar Pavilon látogatóit, olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.