Ahhoz, hogy egy ország jól működhessen, sokak tehetségére, lelkesedésére, eszére és bölcsességére, de mindenekelőtt elkötelezett és jól végzett munkájára van szükség – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szakmák Európa-bajnoksága (EuroSkills) magyar versenyzőinek és felkészítőinek adott fogadáson az Országház Vadásztermében.

Köszöntőjében a házelnök úgy fogalmazott, olyan munkára van szükség, amelyből a munkavállaló tisztességesen meg tud élni, amely hasznot hajt a munkaadónak, és végső soron az államnak. Szerinte akkor mennek jól a dolgok, ha mindenkinek jut munka, és mindenki a maga tudásából és emberségéből tud megélni.

Az ország korszerűsíti a szakképzést, és ezzel régi adósság törlesztését kezdte meg – mondta Kövér László. A házelnök szerint a munka becsülete a rendszerváltoztatás után sem anyagi értelemben, sem presztízs szempontjából nem állt helyre. A munka becsületét a gazdasági fejlődés fogja helyreállítani – hangoztatta.

Körülöttünk az ipari forradalom negyedik szakasza kapcsol sosem látott sebességre, új szakmák születnek – mutatott rá Kövér László. Nem változik viszont az, ami a jó mesterembert teszi: a szakmai alázat, a felelősségvállalás, a szakma tisztelete és szeretete.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy a világban egyre inkább felértékelődik a gondolkodás, az alkotás szerepe, a jövő munkaerőpiaca egyértelműen a kreatív és alkotó fiatalokról szól. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy izgalmas, új világ vár rájuk, hiszen a technológia a szakmákat is teljes mértékben át fogja alakítani, de a tehetségeseknek mindig lesz helyük. A miniszter biztatta a fiatalokat, legyenek innovatívak, mert ezzel esélyük lesz a piaci versenyben eredményesnek lenni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember 26-28. között rendezte meg a szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills-t Budapesten. A versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője, 500 szakértője volt jelen. A magyar csapat 31 versenyzője 26 szakmában indult. Csapatban a negyedik helyezést érték el, egyéniben három arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyertek, a programban hivatalosan nem szereplő ács szakmában bronzérmes lett a magyar versenyző. A szakmájában magas pontszámot elért kilenc magyar versenyző kiválósági elismerésben részesült.

A fogadáson Palkovics László miniszter átadta a versenyzőknek az Innovációs és Technológiai Minisztérium emléklapját.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)