A digitális világot, a digitalizációt olyan esélyként és lehetőségként kell felfogni, amellyel fel tud az ország zárkózni a világhoz – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke Egerben.

Parragh László a fennállásának 25 éves jubileumát ünneplő Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján úgy fogalmazott: a digitális világ kihívásaival minden nap, mindenki találkozik az élet minden szegletében, de talán nem mindig egyértelmű mindenki számára, hogy pontosan mi történik.

Az MKIK elnöke szerint nagy jelentősége van annak a kormányzati célnak, hogy a 2020-as évek elejére Magyarország az EU tíz legfejlettebb tagjai közé kerüljön a mesterséges intelligencia, illetve az 5G fejlesztések terén.

Parragh szerint a negyedik ipari forradalomnak is tekinthető információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök  alkalmazása először feltehetően a közigazgatásban terjed el.

„Ahol algoritmust lehet felállítani, ott a digitális áttörés lehetősége óriási” – mondta a kamara elnöke. Szerinte ennek tipikus esete, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi, 24 ezres alkalmazotti létszámát 17 ezerre lehetett csökkenteni, miután az adóhatóság vállalta az adóbevallások elkészítését.

Az MKIK a Modern vállalkozások programjával veszi ki részét az alkalmazkodási folyamatból a digitális kihívásokhoz. A programban eddig 14 ezer céget tájékoztattak, kilenc ezret minősítettek, 570 fölött van azon társaságok száma, amelyek beszálltak a megvalósításba – közölte a kamara elnöke.

(Forrás: MTI)