Az Európai Unióban (a szezonálisan kiigazított adatok szerint) 21,944 millióan kerestek aktívan munkát 2015 decemberében, a munkanélküliségi ráta 9,0 százalékos volt – jelentette kedden az Eurostat.

A decemberi uniós ráta megegyezik a novemberivel; az aktív álláskeresők aránya utoljára 2009 júniusában volt ennél alacsonyabb. A munkanélküliek száma ugyanakkor 52 ezerrel csökkent az előző hónaphoz és 2,026 millióval 2014 decemberéhez képest.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legalacsonyabb, 4,5 százalékos munkanélküliséget Csehországban és Németországban regisztrálták. Máltán és az Egyesült Királyságban 5,1 százalékos volt a ráta (az Egyesült Királyságban októberi adat). A 6,3 százalékos (októberi) magyar mutató a nyolcadik legalacsonyabb, az említetteken túl még Ausztria, Dánia és Luxemburg dicsekedhet alacsonyabb munkanélküliséggel.

A legmagasabb a munkanélküliség továbbra is Görögországban (24,5 százalék, októberi adat) és Spanyolországban (20,8 százalék). 2014 decemberéhez képest a munkanélküliség 23 tagállamban csökkent, Észtországban nem változott, négy országban (Finnországban, Ausztriában, Lettországban és Romániában) kis mértékben emelkedett.

A 25 évnél fiatalabb aktív munkakeresők aránya az EU egészét tekintve tavaly decemberben 19,7 százalék volt (4,454 millió fő, 426 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban). A legalacsonyabb, 7,0 százalékos munkanélküliséget ebben a korosztályban Németországban regisztrálták. Az unióban élő fiatalok munkaerő-piaci lehetőségei Görögországban a legrosszabbak, 48,6 százalékuk keres, de nem talál állást.