A NAV kommandósainak bevetésével és elfogásokkal kezdődött az a pécsi akció, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói ismét egy vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó bűnszervezet vezetőit vették őrizetbe. A bűnszervezet csaknem másfélmilliárd forintot csalt el.

A pécsi központú munkaerő-kölcsönzésre és munkaközvetítésre szakosodott bűnszervezet által működtetett cégek Budapesten, Pécsett, Szekszárdon, Baján, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten vállaltak őrzésvédelmi és takarítási megbízásokat, több száz munkavállalóval.

Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése. Ugyan a dolgozókat bejelentették, ám általában utánuk bevallást nem nyújtottak be, vagy ha mégis, a járulékokat végül nem fizették be. Emellett a munkaközvetítő szolgáltatás után fizetendő áfa összegét fiktív számlák felhasználásával minimálisra csökkentették.

A bűnszervezet a hatóságok elől eltitkolt könyvelői irodával is rendelkezett, a könyvelőcsoportot a bűnszervezet vezetőjének volt felesége irányította.

A két irányító férfit a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók további 19 gyanúsítottat állítottak elő. Az akcióban 49 helyszínen tartottak házkutatásokat. A költségvetésnek okozott másfélmilliárdos kár megtérülése érdekében többek között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, gépjárműveket foglaltak le.

A nyomozás bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. A nyomozók eddig huszonegy gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hárman előzetes letartóztatásban vannak – számolt be közleményében az adóhivatal.