Az idén is díjazta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az előző év legjobb tőkepiaci teljesítményeit, ezúttal 18 kategóriában – köztük hatban most először – osztották ki csütörtökön a „BÉT Legek” díjakat.

Az év befektetési szolgáltatója az OTP Bank Nyrt., a legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cég pedig a Concorde Értékpapír Zrt. lett, míg a tőkepiac fejlesztésért járó díjat Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. volt vezérigazgatója kapta.

Christopher Mattheisen tevékenységének méltatásakor egyebek mellett elhangzott, hogy amikor 2006 és 2018 között a Magyar Telekom vezérigazgatója volt, a vállalat az innováció megtestesítője, iparágában piacvezető és a digitalizáció élharcosa volt.

Az év befektetési szolgáltatója díjat az OTP Bank egész éves, a magyar tőkepiacért kifejtett munkája alapján kapta.

A legnagyobb forgalmú részvénykereskedő kategóriában az első helyezett a Concorde Értékpapír Zrt. lett, a második a Wood & Co, a harmadik pedig az Erste Befektetési Zrt.

Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő és legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége az Erste Befektetési Zrt., legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége a Raiffeisen Bank Zrt., legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója az OTP Bank Nyrt.

Az új kategóriaként meghirdetett év alaptőke-emelése díjat a Konzum Nyrt. kapta, amely 37,8 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre zárt körben. Az év részvénykibocsátója pedig – idén kifejezetten a BÉT Xtend piacon elért eredményeket honorálták – a Megakrán Nyrt., amely 678 millió forint tőkét vont be a piacról.

Az év legnagyobb kötvénykibocsátója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., külföldi kötvénykibocsátója a Bank of China, jelzáloglevél kibocsátója pedig az OTP Jelzálogbank Zrt.

Az év adatszolgáltatója az RND Solutions Zrt., amely a professzionális és a lakossági végfelhasználói körben is stabil növekedést tudott felmutatni. A hazairészvény-kereskedési platformok közül az online felhasználók véleménye alapján a KBC Equitas bizonyult a legjobbnak.

A legtranszparensebben működő tőzsdei vállalat a Mol lett a professzionális magyarországi befektetők véleménye szerint, a Portfolio felmérése alapján. Ebben a kategóriában a szakemberek hat szempont – a társaság egészének transzparenciája, a tájékoztatás hitelessége, az alkalomszerűen adott információk minősége, a kapcsolattartó személy alkalmassága és a gyorsjelentések minősége – alapján, 10 fokú skálán értékelték a tőzsdei cégeket.

A kibocsátói transzparencia mid-cap különdíj az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-é lett, amely külső és belső folyamatainak, jelentései minőségének folyamatos fejlesztésén keresztül nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy tőzsdei cégként a legtranszparensebb működést mutassa fel.

Első alkalommal kiosztották a legjobb befektetői kapcsolattartó díjat is, amit Réthy Róbert, a Mol befektetői kapcsolattartás vezetője kapott, míg Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője a befektetői tudatosság terjesztéséért részesült díjban.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a díjátadón a BÉT 2018-ra vonatkozó stratégiai jelentését ismertetve hangsúlyozta, hogy bár a BUX index 0,6 százalékos mínuszban zárta a múlt évet, így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a legtöbb külföldi börzéhez képest. Az idei évről szólva megjegyezte, nem kizárt, hogy hosszú évek után újra lesz banki kibocsátás a BÉT-en.

Végh Richárd szerint 2018 a pezsgés éve volt, új termékek jelentek meg. A tőkeemelések évének is nevezni lehetne azonban, miután rekord értékben és mennyiségben zajlottak tőkeemelések. Kiemelte egyebek mellett, hogy folytatódott a Konzum-Opus csoport figyelemre méltó növekedése, a két társaság egyesülése révén pedig megszületik majd a BÉT ötödik blue chip vállalata.

Beszélt arról is, hogy életre kelt a növekedési fázisban lévő középvállalatok számára létrehozott BÉT Xtend piac, két új kibocsátó jelent meg a platformon tőkeemeléssel. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 13 milliárd forint forrásból valósít meg befektetéseket ezekbe a vállalatokba, megtörtént az első kihelyezés is, a Megakrán tőkeemelésében 40 százalékot az alap jegyzett le. Működik a tőzsdeérett vállalatok mentoring programja, továbbá a BÉT fontosnak tartja az edukációt is, amit leginkább az Elite program képvisel, amelyben már 17 magyar vállalat vesz részt.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hangsúlyozta: a BÉT minősített többségi tulajdonosa, az MNB sokat tett a vállalatok finanszírozása érdekében. Hangsúlyozta egyúttal, hogy egyre erősebben „rá kell fordulni” a tőkepiaci finanszírozásra, egyrészt mert a bankok tőkét nem tudnak adni, másrészt mert ez diverzifikációs lehetőség a vállalatok számára, és versenyt támaszt a banki finanszírozásnak.

Beszélt arról is, hogy készül a nemzeti versenyképességi stratégia, az MNB által megfogalmazott pontok közül kiemelkedik majd a tőzsde fejlesztését érintő javaslatcsomag.

Kitért arra is, az MNB számításai szerint tavaly közel 5 százalék lehetett a növekedési ütem, idén 3,5 százalék körüli lesz. Úgy vélte, folytatódni fog a felzárkózás az eurózónához, a 2 százalékpontos növekedési ütem különbség fenn fog maradni, amihez nem kell külföldi finanszírozás, egyrészt, mert a banki közvetítés szintje nagyon alacsony, másrészt, mert a háztartásoknak jelentős megtakarításuk van, amely szerkezetében is változásra szorul. A több mint 6000 milliárd forintos készpénzállományból 4500 milliárd forint a háztartási szektorban van, utóbbiból mintegy 80 százalék vagyontartási – 20 százalék tranzakciós – célú, amit be kell csatornázni a gazdaságba – mondta.

(Forrás: MTI, fotó: BÉT)