752 mikro-, kis- és középvállalkozás fejlesztésekre, beruházásaik támogatására, új termékek fejlesztésére, illetve gyakornokok alkalmazására nyert el 16 milliárd forintot, míg kutatásfejlesztésre 40 konzorcium fordíthat több mint 25 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

A most elnyert összesen 41 milliárd forintos támogatásból több mint 65 milliárd forint összköltségű fejlesztések kezdődhetnek el – jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

592 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert kapacitásbővítő beruházásainak támogatására 12 milliárd forintot, beruházásaik összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A fejlesztési forrásból a vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, a támogatást megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, vagy információs technológia-fejlesztésre is fordíthatják. A támogatások hatására javul a vállalkozások technológiai felkészültsége, versenyképessége és erőforrás-hatékonysága.

24 vállalkozás közel 1,5 milliárd forintot fordíthat új termékek létrehozására, új technológiákat kifejlesztésére, illetve új szolgáltatásokat is kialakíthatnak. Az elnyert összeget fordíthatják kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, vagy projektmenedzsmentre, magyarországi vagy külföldi kiállításon vagy vásáron történő részvételre, illetve iparjogvédelemre. A vállalkozások összesen közel 2,5 milliárd értékű fejlesztést valósíthatnak meg. A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés felhívás nyertesei azon cégek lettek, amelyek tudományos kutatásokon keresztül olyan piacképes termékeket, szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás versenyképességének, illetve innovációs tevékenységének növeléséhez.

106 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el több mint 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a pályakezdők támogatását célzó gyakornoki program keretében. A felhívás célja a fiatalok korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése, valamint az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban vagy felnőttképzésben megszerzett szakképesítés hasznosulásának elősegítése – mondta az államtitkár. A nyertesek bér- és járuléktámogatást kapnak a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, lehetőségük lesz a vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására és szükség esetén az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is. A támogatásban részesített projektekben összesen 367 gyakornok foglalkoztatása valósul meg.

A „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című pályázaton 20 nyertes született, részükre összesen 592 millió forint támogatást ítéltek meg. A konstrukció keretében (a GINOP korábbi kiemelt projektjének keretében) már felkészített, ellenőrzött üzleti tervvel rendelkező társadalmi vállalkozások hajthatják végre a foglalkoztatási céljuk megvalósításához szükséges fejlesztéseiket. Ezek lehetnek különböző szakmai fejlesztések, foglalkoztatást elősegítő támogatások,  hátrányos helyzetű célcsoporttagok munkavégzésre felkészítése, képzése, eszközbeszerzés stb. A támogatásban részesített projektekben összesen 106 fő, ezen belül 96 hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatása valósul meg.

42 projekt nyert támogatást a GINOP „Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések” című pályázati felhívásának keretében. A nyertes konzorciumok 26,2 milliárd forint támogatással 36,3 milliárd forint összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A pályázó kkv-k, nagyvállalatok, gazdasági társaságok, költségvetési szervek, illetve egyházi felsőoktatási intézmények konzorciumi formában 350 millió forint – 2 milliárd forint közötti támogatást igényelhettek a felhívás keretében. A fejlesztési forrás alapkutatásra, ipari kutatásra, kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, infrastruktúra fejlesztésre, immateriális javak beszerzésére is fordítható. A projektek révén, a konzorciumi formában történő megvalósításnak köszönhetően 69 db vállalkozás működik együtt 56 db felsőoktatási intézménnyel és kutatóhellyel, együttműködésük eredményeképpen üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre a gazdasági és a társadalmi élet problémáinak megoldására.

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására 27 millió forintot nyert 10 vállalkozás, beruházásaik értéke meghaladja a 30 millió forintot. A program lényege, hogy új egyéni vagy mikro-kisvállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-30 év közötti (felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves) fiataloknak vissza nem térítendő támogatást nyújtson. A támogatásból többek között cégalapításra, az ahhoz kapcsolódó ügyvédi szolgáltatás igénybevételére, kötelező engedélyek beszerzésére, szakhatósági engedélyek beszerzéséhez szükséges mérnöki tanácsadás igénybevételére is lehetőség nyílik. Továbbá eszközbeszerzés, eszközbérlés, üzlethelyiség-bérlet vagy irodabérlet, piacra jutás támogatása, képzéseken való részvétel, tanácsadás igénybevétele, anyagbeszerzés is kivitelezhető. (NGM)