2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 10 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2018. májusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 12 százalékkal nőtt, és megközelítette az 569 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,4 millió volt, ami 7,6 százalékkal több, mint 2017. májusban. A vendégéjszakák 83 százalékát realizáló szállodákban 5,3 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt. 10-ből 6 éjszakát Budapest–Közép-Dunavidéken töltöttek a külföldiek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.
  • A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A legnépszerűbb szállástípusban, a szállodákban 5,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A csökkenő forgalmú Tisza-tótól eltekintve a turisztikai régiókban 5–15 százalékkal több éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszhatott, hogy a pünkösdi hosszú hétvége ebben az évben májusra, az elmúlt évben júniusra esett.
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal 63,6 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel 10 százalékkal (46 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 0,2 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 8,1, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év májusinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,2 százalékkal többet, 2,0 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 2130 szálláshelyen fizethettek a vendégek.

2018. május 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 31 egységgel több, 3103 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban, közel azonos szobaszámmal. A pályázati lehetőségek is közrejátszhattak abban, hogy átrendeződés figyelhető meg a szállástípusok között: a panziók száma jelentősen emelkedett, míg a többi szállástípus egységszáma csökkent.

2018. január–májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 7,1, bruttó bevétele 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.