A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2018-ban a forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyformán 6,0 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom az előző évhez képest, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene nem változott a naptárhatástól megszűrt adatok szerint. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,9 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,2 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,0 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,5 százalék), iparcikk jellegű vegyes (8,4 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,8 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,3 százalék). Ezzel szemben csökkent a forgalom volumene a használtcikk- (-3,6 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (-1,5 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30,8 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó trendet.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 4,9 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,5 százalékkal emelkedtek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1141 milliárd forint volt decemberben.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

2017-ben a nyers adat szerint 5,4, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

(Forrás: MTI)