Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, márciushoz viszonyítva átlagosan 0,9 százalékkal nőttek az árak – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves és havi infláció is legutóbb 2012-ben volt magasabb, mint áprilisban. Az éves adat 2012 decemberében, a havi 2012 januárjában volt magasabb.

Áprilisban az élelmiszerek ára átlagosan 5,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az idényáras élelmiszerek ára 20,3 százalékkal, de ezen belül a burgonya 83,6, a friss zöldség 37,2 százalékkal drágult, míg a gyümölcsök 6,8 százalékkal olcsóbbak lettek. A liszt ára 11,2, a péksüteményé 9,7, a kényéré 8,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg a tojás 8,5, a tej 6,2, a cukor 3,6 százalékkal kevesebbe került.

Felgyorsult a járműüzemanyagok drágulása is, áprilisban az üzemanyagok 6,9 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva 5,9 százalékkal lett magasabb az ár – tette hozzá. Az előző hónapban 3,7 százalékos volt az üzemanyagok éves drágulása és 4,2 százalékos a havi.

A szeszes italok és dohányáruk átlagosan 8,5 százalékkal, ezen belül a dohányáruk 12,7 százalékkal, a szeszes italok 4,5 százalékkal drágultak. A dohányáruk áremelkedése fokozódott az előző havi 10,9 százalékról, a dohányáruké mérséklődött 5,1 százalékról.

A szolgáltatásokért átlagosan az előző havival megegyező 3,0 százalékkal, ezen belül a lakásjavítási és -karbantartási szolgáltatásokért 12,0, az üdülési szolgáltatásokért 6,1 százalékkal kellett többet fizetni. A lakbérek 8,9 százalékkal emelkedtek.

A ruházati cikkek ára 2,1 százalékkal emelkedett a márciusi 0,6 százalék után. A tartós fogyasztási cikkek ára harmadik hónapja elmaradt az egy évvel korábbitól.

A márciusihoz képest az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett áprilisban. Ezen belül az idényáras élelmiszerek 3,2, a párizsi, kolbász 2,2, a sertéshús 1,6, a kenyér 1,2 százalékkal került többe; az étolaj 1,9, a tojás és a sajt 1,2 százalékkal kevesebbe.

A ruházkodási cikkek 2,1, a szeszes italok ára 0,2 százalékkal csökkent, a dohányáruk 1,6 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi üdülési szolgáltatásokért 4,4 százalékkal kellett többet fizetni.

A jegybank által kiemelt figyelemmel követett, az infláció mélyén rejlő folyamatok megragadására hivatott szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalék volt az előző év azonos időszakához, és 0,3 százalék az előző hónaphoz képest. Az éves maginfláció márciusban emelkedett 3,8 százalékosra a januári 3,2 és a februári 3,5 százalékról.

(Forrás: MTI)