Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légi ipari beszállító vállalat Nyírbátorban, amelyhez a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Az 1902-ben alapított, máig családi tulajdonban lévő vállalat beruházása nyomán 230 új munkahely jön létre, új épületeket építenek, gépeket szereznek be – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ha van olyan iparág, ahol a biztonságnak, precizitásnak főszerepe van, a repülőgépgyártás ilyen – mondta. Ez azt mutatja, hogy Magyarország megállja a helyét a magas hozzáadott értékű ipari beruházásokért folytatott nemzetközi versenyben, újabb iparággal kerül a világ élvonalába – tette hozzá.

A légi utasok száma évi 5,4 százalékkal emelkedett, így nő a légitársaságok igénye repülők iránt, amihez új beszállítók, új gyártási kapacitások kellenek.

Az Airbus család új típusú repülőgépe, az A350-es iránti piaci igény is egyre nő, ehhez a géphez gyártják Nyírbátorban a kabinok belső berendezéseit.

A Diehl konszernnek világszerte 80 helyen vannak érdekeltségei, 16 ezer embert foglalkoztat. Tavaly a magyar replülőgépipar teljesítménye 11 százalékkal nőtt, és meghaladta a 34 milliárd forintot, míg idén az első négy hónapban 6 százalékkal emelkedett. A szektorban 1600-an dolgoznak, 18 százalékkal többen, mint tavaly.

Rainer von Borstel, a Diehl repülőgépgyártás területén működő Diehl Aerosystems vezérigazgatója elmondta: legnagyobb partnerük és megrendelőjük az Airbus, az új A350-es repülőgéptípushoz szükséges kabinelemeket is Nyírbátorban gyártják.

Hat éve hozták létre a nyírbátori leányvállalatot, amely az első Németországon kívüli termelési egysége volt a cégnek. Pár alkalmazottal kezdték a működést, mára már több mint 500 munkavállalót foglalkoztatnak, és Nyírbátor teljes gazdasága hasznát látja a cég jelenlétének, sok területen támaszkodnak a helyi vállalatokra.

A nyilvános cégadatok szerint a Diehl Aircabin Hungary Kft. 2016-ban 22,4 millió euró értékesítési árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 16,2 millió euró után. A cég tavaly 670,7 ezer euró nyereséget könyvelhetett el. (MTI)