A Magyar Nemzeti Bank 3,5 millió forint bírság kiszabásával zárta utóvizsgálatát az MKB bankcsoportnál, nagyrészt a szavatolótőke, tőkemegfelelés számítása terén meglévő hiányosságok miatt.

Az MNB szerdán közzétett határozatában kötelezte az MKB Bankot, hogy pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenysége során teljes körűen teljesítse a felügyeleti hatóság határozataiban foglaltakat.

Az MKB-nak legkésőbb 2017. december 31-ig ki kell dolgoznia és be kell nyújtania az MNB-hez a nagykockázat-vállalási limitek túllépésének megszüntetésére vonatkozó tervét, és a negyedéves kockázatértékelés során beszámolni annak eredményéről. Felszólította a felügyeleti hatóság a bankot arra is, hogy a kedvezményes hitelkockázati tőkekövetelményt csak a jogszabályban előírt esetekben érvényesítse.

Az MKB-nak a befektetési szolgáltatások során haladéktalanul gondoskodnia kell az ügyfélszámlák vezetésére vonatkozó jogszabályok betartásáról, és biztosítania kell e számlák rendeltetésszerű használatát. A bankot a felügyeleti hatóság felszólította arra is, hogy adatszolgáltatási kötelezettségét mindenkor a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítse. (MTI)