2017. június 6. kedd, 11:30
Szlovákia, adó, közkiadások
A Hayek Alapítvány szerint az adószabadság napja idén június 5-re esett Szlovákiában. Az adófizetők eddig 155 napot dolgoztak le, s ezzel megfizették az állam működéséért fizetendő tartozásukat.

Tavalyhoz képest ez egy nappal hosszabb időt jelent – mondta Martin Reguli, az F.A.Hayek Alapítvány elemzője. Ennek oka inkább a közkiadások gyorsabb növekedése volt, mint a gazdaság növekedése.

Egy átlagos dolgozónak Szlovákiában egy euróból csak 47 centje marad, abból az euróból, amelyet a munkáltatónak kell fizetnie a dolgozó munkájáért. A munka költségeinek több mint a felét az egészségügyi és szociális járulékok és az adók nyelik el – írja a hirek.sk.

Korábban a leghosszabb ideig 2000-ben dolgoztak az államra Szlovákiában, akkor 163 napot. A legkevesebbet, 142 napot pedig 2008-ban.

Az Adótanácsadók Kamarája arról tájékoztatott, hogy a Visegrádi Négyek államaival összehasonlítva ebben az összehasonlításban Szlovákia a második helyen van Lengyelország mögött, ahol az adófizetők 143 napot dolgoznak az államra.

Rosszabb a helyzet a Cseh Köztársaságban, ahol csak június 17-én lesz az adószabadság napja, vagyis 169 nap után, és még hosszabban fognak az államra dolgozni Magyarországon, egészen július 2-ig, vagyis 182 napig.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja