Az MNB összesen 24,5 millió forint bírságot szabott ki az ACCESS Befektetési Alapkezelőre a társaság működését és az általa kezelt befektetési alapokat érintő jogsértő eljárások miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedő átfogó ellenőrzést végzett az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél (Alapkezelő), áttekintve annak tevékenységét 2013. január 1-től kezdődően.

Az MNB vizsgálata során hiányosságokat tárt fel az Alapkezelőnél − többek között − a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok egyes tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását érintően is. A szolgáltató egyes befektetési döntéseit nem a jogszabály által elvárt, befektetők érdekeit védő gondossággal és körültekintéssel hozta meg, továbbá a befektetési alapokat érintően olyan tranzakciókat is végzett, melyek egyértelműen nem befektetési célt, hanem más alapok likviditásának biztosítását szolgálták. A vizsgálat feltárta emellett, hogy az Alapkezelő működése során nem minden esetben az alapok kezelési szabályzatában foglaltaknak megfelelően járt el. Nem dokumentálta továbbá az alapkezeléshez kapcsolódó befektetési döntéseket és a telefonon adott megbízásokat sem, megakadályozva ezzel azok jogszerűségének utólagos jegybanki ellenőrizhetőségét.

Az MNB emellett az Alapkezelő felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta a kezelt befektetési alapok megszűnési eljárásaiban történő eszközértékesítési gyakorlatot is. A vizsgálat megállapította, hogy az Alapkezelő nem végzett megfelelően dokumentált ajánlatbekérést, annak érdekében, hogy a megszűnéssel érintett alapok befektetési eszközeit – a befektetői érdekekre tekintettel – a lehető legmagasabb vételárat kínáló vevőnek értékesítse. Az Alapkezelő – az ügyfélérdekek sérelmét eredményező módon – a befektetési jegyeket diszkont áron adta el, megszegve ezzel a tisztességes, körültekintő, kizárólag a befektetői érdekeket szem előtt tartó eljárásra vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A fentiekre tekintettel az MNB augusztus 21-én közzétett határozataiban figyelmeztette az Alapkezelőt az átfogó vizsgálatban feltárt jogsértések megszüntetésére és a vonatkozó működési jogszabályok betartására, továbbá arra, hogy az alapok megszűnési eljárásában az eszközértékesítés mindenkor dokumentáltan, a befektetői érdekekre figyelemmel, tisztességesen és megfelelő körültekintéssel, a legmagasabb vételáron történjen. A jegybank az átfogó vizsgálat keretében megállapított jogszabálysértések miatt 20 millió forint, az eszközértékesítési hiányosságok miatt 4,5 millió forint bírságot is kiszabott az Alapkezelővel szemben.

A bírságösszeg meghatározásakor súlyosító körülménynek számított a szabályszegések súlya és kockázatossága, illetve részben ismétlődő jellege. A jegybank enyhítő körülményként vette figyelembe többek között az Alapkezelő csekély piaci részesedését – zárul a jegybank közleménye.