Szlovákiában 1993 óta most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. Augusztusban a munkanélküliség 6,54 százalékon állt, ilyen alacsony még soha nem volt az ország megalakulása óta.

2017 júliusában a munkanélküliek aránya 6,70 százalék volt, augusztusban 0,16 százalékponttal csökkent a számuk Szlovákiában. Az előző évhez képest 2,89 százalékponttal csökkent a munkanélküliek aránya – írja a hirek.sk.

Ján Richter munkaügyi miniszter (a fotón) kiemelte, folytatódik a munkanélküliség csökkenésének pozitív trendje. „Szlovákiában állandóan növekszik az alkalmazottak száma. Az Eurostat értékelése szerint az évközi csökkenések értékét tekintve az eurozóna egyik legsikeresebb országa” – fűzte hozzá.

A múlt hónapban sikerült rohamosan csökkenteni a munkanélküliséget a 25 évesnél fiatalabbak körében. Az előző évhez képest ebben a korosztályban 5,5  százalékkal lett alacsonyabb az álláskeresők aránya.

Növekszik a foglalkoztatottak száma is. „A Szlovák Köztársaság történetében soha nem dolgozott még annyi ember, mint jelenleg. Augusztusban 1,92 millió volt a rendes alkalmazottak száma. Csaknem 80 ezerrel többen dolgoznak, mint 2008-ban” – közölte Richter.

Idén augusztus végén a munkaügyi hivatalokban 69 104 szabad munkahelyet tartottak nyilván. Az előző hónaphoz képest 8045-tel nőtt a betöltésre váró állások száma. A legtöbb szabad munkahely a Pozsonyi, a legkevesebb a Kassai kerületben volt.