A globális gazdasági növekedés gyenge lesz 2016-ban; a pénzügyi piacokon súlyos zavarok valószínűsíthetőek – írja Anders Borg, korábbi svéd pénzügyminiszter.

2016 kihívásokkal teli, nem éppen egyszerű éve lesz a világgazdaságnak – írja Anders Borg, Svédország korábbi pénzügyminisztere a Világgazdasági Fórum honlapján megjelent cikkében. A gazdasági kilábalást több komoly veszély fenyegeti.

Az első: a politikai populizmus

A második: a globális bizonytalanság és a menekültválság

A harmadik: az egyesült királyságbeli szavazás az uniós tagságról

A negyedik: Oroszország szerepe

Az ötödik: a gyenge növekedés és a hullámzó piacok

A globális gazdasági növekedés gyenge lesz 2016-ban. Emellett a pénzügyi piacokon súlyos zavarok valószínűsíthetőek. Az egyesült államokbeli és az európai gazdaság lendületet vesz (még ha a kilábalás kevésbé lendületes is) a kínai gazdaság lassulásával párosulva bizonytalanságot kelt a piacokon. Az elmúlt években a rendkívüli monetáris politikai intézkedések rövid lejáratú forrásokat pumpáltak a globális pénzügyi rendszerbe. Ez pedig, párosulva az alacsony likviditással, amely részben az új felügyeleti struktúrák felállásának következménye, előkészíti a terepet a turbulenciák kialakulásához.

A turbulenciák erősségét alapvetően két tényező határozza meg: az egyesült államokbeli infláció alakulása és a kínai reformok sorsa. Ha az infláció az USA-ban emelkedni kezd, és a Federal Reserve (Fed) az események mögé kerül, akkor az amerikai kamatok fölfelé mozdulnak, a dollár pedig erősödni fog. A legvalószínűbb ugyanakkor, hogy az infláció mérsékelt marad az USA-ban. A fogyasztás ugyanis csak lassan bővül, a források kihasználtsága nagyon alacsony, így a keresleti oldalról inflációs nyomás nem valószínű. A termelékenység növekedési potenciálja és a napjainkban végbemenő technológiai váltás szintén közrejátszhat abban, hogy a költségoldali nyomás ellenőrzés alatt maradjon.

A hagyományos modellek, amelyek alapján Fed és más központi bankok inflációs előrejelzései készülnek, visszafelé tekintenek, és nem valószínű, hogy figyelembe veszik a technológia jelenlegi gyors fejlődését. A termelékenység vártnál gyorsabb növekedése nyomán ugyanakkor a munkanélküliség anélkül is csökkenhet, hogy bér- és inflációs spirál alakulna ki.

2016 lehet az az év, amikor a digitális átalakulás következményei válnak a domináns témává. Sok startup vállalkozás számolhat be rendkívüli növekedésről, de ennek makrogazdasági következményei egyelőre nem túl nagyok, hiszen a növekedés rendkívül alacsony szintről indult el. Ez azonban évről-évre folyamatosan változik. Ha egyre több és több ember vásárol és bankol online, akkor a következmények is nyilvánvalóbbá válnak. A cégeknek alkalmazkodniuk kell az erősödő versenyhez, aminek következtében az árak és a nyereségráták is nyomottak maradnak.

Nagyobb gondot jelenthet, hogy a technológia fejlődés miatt a foglalkoztatottság növekedése nem lesz elég ütemes. A fejlett gazdaságokban ez mostanáig nem állt. Az Egyesült Államok munkaerőpiaca erős, de a trend feletti a foglalkoztatás az Egyesült Királyságban, Németországban és az északi államokban is.

Folyt. köv.

A cikket hamarosan folytatjuk. Anders Borg szerint a fentieken túl

  • a kínai reformfolymat alakulása

jelent komoly világgazdasági kihívást 2016-ban.