Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,75 millió euróval, az iskolatej-programot pedig további 1,91 millió euróval támogatja az EU.

A tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-program az EU tagállamaiban. A program azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg. Ennek érdekében a kezdeményezés keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

A részt vevő iskolák száma évről évre növekszik, így az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés a 2017–2018-as tanévben már több mint 30 millió gyermekhez jutott el Unió-szerte. A program keretében uniós szinten minden tanévben 150 millió euró áll rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 100 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Bár a részvétel nem kötelező, mindegyik EU-tagállam úgy döntött, hogy részt vesz a program végrehajtásában. A bizottság 2018 márciusában fogadta el a 28 uniós tagállam számára a 2018–2019-es tanévre előirányzott összegeket.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,75 millió euróval (kb. 1,2 milliárd forint), az iskolatej-programot pedig további 1,91 millió euróval (kb. 620 millió forint) támogatja az EU. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, illetve az olyan élelmiszereket, amelyeket a termelők a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldások alkalmazása révén, minőségrendszerekben, illetve rövid élelmiszerláncok keretében állítanak elő.

Az Európai Bizottság közleménye itt olvasható.