Saját tőkét, saját pénzt befektetni nagyon drága, mert a tulajdonosok átlagos hozamelvárása ma éves 15-30% között mozog a KKV szegmensben. Nem véletlen tehát, hogy még azok is, akiknek egyébként volna elegendő saját forrása, sokkal inkább preferálják a ma akár 4% körüli fix kamatozással elérhető cégfelvásárlási hiteleket.

Melyik legyen előbb: a tyúk vagy a tojás? Szerződjük le előbb a cég adásvételét és már a tranzakció pontos részleteinek birtokában keressük fel a bankot finanszírozási igényünkkel? Vagy előzetes információk alapján próbáljunk meg a bankunktól valamilyen finanszírozási ígéretet kicsikarni? Ez utóbbi lehet a járható út, mert ha az üzleti megállapodást követően vágunk bele a bankhitel megszerzésébe, ki fogunk futni az időből. Persze mindennek az alapja, hogy a cég egyáltalán hitelképes legyen, ami ezzel a Hitelképes-e a cégem? kalkulátorral gyorsan ellenőrizhető.

A legfontosabb feltételek

Felvásárlás értéke: ma a kereskedelmi bankok jellemzően 400-500 millió Ft-os vételártól nyitottak egy akvizíció megfinanszírozására. Egy ilyen típusú finanszírozás ugyanis lényegesen összetettebb, mint egy gép-, vagy ingatlanvásárlás hitelezése, így szükséges hozzá egy minimális tranzakcióméret.

Önerő: ahogy minden más hosszú távú hitelnél, itt is elvár a bank a tulajdonosoktól legalább 20% önerőt, ami természetesen a konkrétumok függvényében inkább növekedhet, mint csökkenhet.

Hiteligény nagysága: a felvásárlási értékből és az önerőből adódik, hogy a minimális hitelérték ebben a kategóriában 300 millió forint körül mozog, az ennél kisebb volumenű hiteligényekkel egyszerűen nem érni meg a bankoknak foglalkozni. (Illetve, amilyen áron az megérné nekik, az nagy valószínűséggel a hitelfelvevőnek nem lesz jó üzlet.)

Tevékenységek, biztosítékok: nem mindegy, hogy milyen tevékenységű társaságot szeretnénk megvásárolni. Ilyen szempontból legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a felvásárolni kívánt társaság rendelkezik ingatlanvagyonnal, illetve tevékenysége hosszú távú vevői/megrendelői szerződések mentén folyik. A bankok számára nehéz/nehezebb megfogni például az IT szektorban tevékenykedő cégeket, ahol jellemzően még az iroda sem saját tulajdon.

Referencia, üzleti múlt: meghatározó az, hogy jelenlegi céged mivel foglalkozik és az milyen bevételvolument ért már el. Egy 200 millió forint éves bevételű céggel 2 milliárdos céget felvásárolni banki szempontból elképzelhetetlen. Elutasítást vonhat maga után az is, ha a felvásárlás üzleti logikája nem igazolható a bank számára: például egy csapágygyár tulajdonosa nem tud banki hitelből pékséget vásárolni, hiszen honnan lenne szakmai tapasztalata hozzá, ami a nyereségesség megtartását biztosítaná. Ha viszont gabona kereskedőként, esetleg cukrászda tulajdonosként szeretne valaki pékséget vásárolni, akkor teljesen más a helyzet.

Profittermelő képesség: azt említenünk sem szükséges, hogy mind a vásárló, mind a megvásárlandó cég hitelképességét vizsgálja a bank, fontos, hogy legalább a kettő profittermelő képessége együttesen ki tudja termelni a felvett hitel adósságszolgálatát, azaz éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét.

Fenntartható profitabilitás: ahhoz, hogy a cég működésének zavartalansága biztosított legyen, fontos a meglévő belső folyamatok teljes körű átlátása és ennek a tudásnak az átadása. Ez nem tud papíron megtörténni, ehhez idő kell. A meglévő kereskedelmi kapcsolatok átörökítése mind beszállítói, mind vevői/megrendelői oldalon elengedhetetlen.

Ennek átadása, valamint az új tulajdonossal szembeni bizalom kiépítése szintén a volt tulajdonos közreműködésével történhet csak meg. Ezért nem csak a bankok várják el, de az új tulajdonosnak is alapvető érdeke, hogy a régi tulajdonos 1-2 évig még érdekelt maradjon a működés fenntartásában. Ennek (leggyakoribb) formája a vételár visszatartás, ami előre definiált célok, célszámok teljesülése esetén kerülhet kifizetésre.

Mennyi idővel előtte kezdjen hozzá?

Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú hiteligény banki átfutási ideje döntésig alsó hangon 3 hónap, de ez nagyban függ attól, hogy mi magunk hogyan tudjuk a szükséges információkat és dokumentumokat a bank rendelkezésére bocsátani.

Ezekre lesz szükség a hiteligénylés benyújtásához:

  1. A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég tevékenységének bemutatása, az esetleges szinergiák és a tranzakcióból származó előnyök bemutatása.
  2. A megvásárolni kívánt vállalkozás és a vásárló cég év végi beszámolója, főkönyvi kivonata, vevő-szállító analitikája 2-3 évre visszamenőleg.
  3. A megvásárolni kívánt cég jogi és számviteli átvilágításának eredménye.
  4. A megvásárolni kívánt cég főbb partnereinek, szerződéses paramétereinek részletes bemutatása. (Ezt általában a jogi átvilágítás tartalmazza).
  5. Pénzügyi terv (cashflow kimutatás) mindkét cég cégre külön-külön, illetve konszolidált formában is, a tervezett hitel teljes futamidejére, ami 5-7 évet jelenthet.
  6. Adásvételi szerződés tervezete.
  7. Jogi és számviteli átvilágítás eredménye.

Növekedési hitellel (NHP) lehetséges?

Nem. Az NHP legújabb szabályozása értelmében cégfelvásárlásra nem felhasználható. Ha ez lenne az igény, maximum a tranzakciós struktúra átalakításában lehet gondolkozni (pl. a kinézett cégből megvásároljuk a termelőeszközöket és az ingatlanokat), de ez sok esetben nem működőképes. Éppen ezért érdemes lehet a felvásárlási folyamat előtt hitelszakértővel konzultálni a reálisan elérhető finanszírozási lehetőségekről.

A cikk a Bankmonitor.hu-val együttműködésben jelenik meg.