Az amerikai befektetők is támogatják a hazai kutatásfejlesztés erősítését, a kormány az innováció ösztönzésére a jövő évi büdzsében 25 százalékkal megemelte a kutatásfejlesztésre szánt összeget – mondta Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén kiemelt feladatnak nevezte, hogy részben a külföldről Magyarországra jövő, részben a már itt működő külföldi cégek, illetve a hazai vállalkozások esetében a kutatásfejlesztés színvonala javuljon, mert Magyarország még elég rossz helyen áll az országok innovációs tevékenységét mutató rangsorban.

Néhány nagy amerikai multinacionális vállalat, így a GE vagy az IBM már most jelentős innovációs tevékenységet folytat Magyarországon, a kormány ennek bővülését szeretné – mondta a miniszter.

Palkovics László elmondta: a Magyarországon működő társaságok önállóan, főleg saját pénzügyi forrásokkal végzik kutatásfejlesztési tevékenységüket, az államnak az egyetemi kutatásokba, és az állami kutatóintézetek tevékenységébe van beleszólása. A kormány három fő irányt jelölt ki a K+F tevékenység erősítésére: a K+F infrastruktúra további fejlesztését, az innovációs tevékenység finanszírozásának megerősítését és az együttműködés jelentős javítását.

A miniszter hangsúlyozta: az egyetemek és a kutatóintézetek esetében is olyan pályázati konstrukciókat, módokat kell kidolgozni, amelyek az együttműködést és a teljesítményt helyezik előtérbe. Ebben a rendszerben az intézmények akkor kapnak támogatást, forrást, ha együttműködnek egymással. A kereskedelmi kamarák, így az AmCham is abban segíthetnek, ha saját kutatási igényüket megfogalmazzák a tagcégeik felé – tette hozzá.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte: jövőre a büdzsében az idei összeghez képest 32 milliárd forinttal 165 milliárd forintra növelte a kormány a K+F-re és az innovációra rendelkezésre álló központi forrást. Ezt a kutatóintézetek még jelentősen növelhetik, ha együtt pályáznak uniós forrásokra – fűzte hozzá Palkovics László.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: Illyés Tibor)