Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hivatalában fogadta Simon Krisztiánt, aki aranyérmet szerzett bútorasztalos kategóriában a Kazanyban megrendezett szakképzési világbajnokságon.

A világversenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett, aki már állt a dobogó legfelső fokán a 2018 szeptemberében, Budapesten megrendezett EuroSkills döntőjén. A miniszter elismerésben részesítette Fekete Zoltánt, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szaktanárát is, aki a versenyző felkészülését segítette a döntőre.

Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szerzetek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett versenyen 6 szakmacsoportra osztva 56 szakmában mérték össze tudásukat a versenyzők. A legtöbb magyar versenyző az „Építészet és épülettechnológiák” szakmacsoportban indult 9 fővel, de jelentős számban szerepetek a „Szociális és személyi szolgáltatások” és a „Kreatív művészetek és divat” kategóriában is.

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

A Kazany Expón kialakított helyszínre 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember érkezett. Az indulók számát tekintve hazánk a régió második legerősebb országa Ausztria után. A 24 fős magyar csapat fele éremmel tért haza Oroszországból. A következő WorldSkills-t Sanghaj rendezi.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Iró Zoltán)