Magyarország gazdasági növekedése mára az Európai Unió élmezőnyébe került a jól teljesítő, fejleszteni kész vállalkozásoknak, a magyar emberek munkájának és az eredményes gazdaságpolitikának köszönhetően – hangsúlyozta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter Karcagon a kukoricamalom átadásán kiemelte, hogy a magyar kormány évek óta olyan lépéseket tesz az adópolitika, a beruházás-ösztönzés és az adminisztrációcsökkentés területén, amelyek hozzájárulnak a magyar vállalkozások versenyképességének emeléséhez. 2010 előtt a cégek átlagos adóterhelése 52-56 százalék között mozgott, ez tavaly – a folyamatos adócsökkentéseknek köszönhetően – 39 százalékra mérséklődött – jegyezte meg Varga Mihály.

A szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentésével az idén július 1-jétől a cégek adóterhelésének a mértéke még alacsonyabb lett – tette hozzá a miniszter, és jelezte, hogy a kormány folytatja ezeket a lépéseket, ahogyan az adórendszer egyszerűsítését és az adó-adminisztráció csökkentését is. Emlékeztetett, hogy 2014 és 2020 között több mint 12 ezer milliárd forint európai uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, amelyet 10 operatív program keretében használ fel az ország. Ezek közül az egyik legjelentősebb, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), amely – 2554 milliárd forintos forráskeretével – az egyik legnagyobb és legösszetettebb gazdaságfejlesztési operatív program az egész Európai Unióban – ismertette a tárcavezető. Ennek a programnak a keretében támogatják egyebek mellett a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, a foglalkoztatás emelését, a szakképzési lehetőségek bővítését és nem utolsósorban az innovatív eljárások alkalmazását, a kutatás-fejlesztési tevékenységet – sorolta. A program keretében eddig több mint 18 500 vállalkozást támogattak, a nyertes pályázók pedig csaknem 7500 új munkahely létrehozását vállalták.

(Forrás: MTI, fotó: Mészáros János)